Strije!

U različitim životnim dobima s vašim telom dešavaju se različite promene. Pubertet je tu posebno nezgodan jer je promena jako mnogo i nisu sve prijatne. Jedna od ne baš poželjnih promena je i pojava čudnih belih crta, najčešće na bedrima, grudima ili donjem delu guze.

Kad vam se pojave ovakve crte – javljaju se kod devojaka, ne i kod dečaka – najčešća reakcija je zbunjenost, pa strah. Da li nešto nije u redu s vama? Ajde za rast grudi, pojavu malja tamo gde ih pre nije bilo, prvu menstruaciju, za sve vam to u najvećem broju slučajeva neko kaže da će vam se desiti, pa ga ne tretirate kao nešto nenormalno. Međutim, za bele crte vam ne kaže niko i normalno je da se upitate da li je s vama sve u redu.

Ne brinite, sve je u redu. Te bele pruge zovu se strije i skoro svaka devojka ih dobije – neke na grudima, neke na bedrima, neke na guzi, neke na dva navedena ili čak sva tri mesta. Kako nastaju strije? Tako što u pubertetu počnete naglo da rastete, posebno vam rastu grudi i kukovi se prošire, pa se koža rasteže i na njoj ostanu isprekidane pruge. Ništa opasno po zdravlje, samo, eto, malo blesavo izgleda. Kasnije, u trudnoći, može se desiti da i na stomaku dobijete strije – opet zbog rastezanja kože.

Postoji li način da se oslobodite strija? Retko kome uspe da ih se oslobodi u potpunosti, ali ne ostaju zauvek toliko vidljive. Pomaže ako se redovno mažete kremama protiv strija – ima ih po drogerijama, parfimerijama i apotekama – a pomaže i ako se redovno nakon tuširanja namažete kremom ili mlekom za omekšavanje kože, što možete da radite i preventivno, dok još uvek niste dobili strije. Tako svoju kožu činite mekšom i rastegljivijom i smanjujete šanse da se strije pojave.

Čak i ako povodom strija ne preduzmete ništa, one neće zauvek ostati toliko vidljive kao na početku. Strije s vremenom promene boju, postanu nešto tamnije i više liče na uobičajenu boju vaše kože.

Da li će momci misliti da vas strije čine ružnim? To je veoma malo verovatno. Možda i postoji neki momak kome su strije odbojne, ali takvi su veoma retki; dečaci strije i ne primećuju, a ako ih neki i primeti, smatra ih normalnim izgledom vašeg tela – suviše se oduševi time što ste mu uopšte dozvolile da vidi vaše telo i vašu kožu da bi mu smetale nekakve jedva primetne bele prugice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.