U trendu

Sunce, ura!

Neki više vole toplo vreme, neki hladno, nekima je baš "kul" kad je mrak, ali sunčani dani su ipak nešto što obraduje većinu. Sunčevi zraci donose i pozitivne i negativne stvari, a sad kad ponovo dolazi toplo vreme uz dosta sunca, ne bi bilo loše podsetiti se i jednih i drugih.
Biti na suncu ima svojih jako dobrih strana. Tako se u organizmu stvara vitamin D, važan za snažne kosti i zube (to ne znači da morate da se "čvarite" na suncu; dovoljno je već i pet minuta dnevno, čak i po oblačnom vremenu). Ako se patite s ekcemima, sunčeva svetlost često može da ublaži problem. Letnja vrućinčina "kad upeče zvezda" može da vas iritira, ali sunčeva svetlost ipak jako poboljšava raspoloženje – u zemljama gde je sunčano preko cele godine depresija praktično i ne postoji. I, od sunca potamnela koža se mnogima dopada.
Sve te dobre strane valjalo bi iskoristiti, ali ne bi trebalo preterivati s boravkom na suncu, inače može da dođe do prilično gadnih posledica. Koža ni od čega ne stari toliko brzo kao od izlaganja suncu; bore su manje vidljive dok vam je koža potamnela od sunca, ali čim vam prođe letnja boja, vidite štetu koju je sunce nanelo vašem tenu, i to sada, s oslabljenim ozonskim omotačem, vidite tu štetu u znatno ranijim godinama nego nekad. Da li zaista želite da dobijete bore tek što izađete iz tinejdžerskih godina, i ceo život je još uvek pred vama? A još gora posledica preteranog izlaganja suncu je rak kože, smrtonosna i veoma bolna bolest; nekada su od nje obolevali oni koji se baš intenzivno sunčaju kad god imaju priliku za to, i bolest dobijali u nekim kasnijim godinama, ali danas rak kože dobijaju i mlade osobe. Nemojte biti jedna od njih!
Kako se zaštititi? Time što ćete u vreme najjačeg zračenja ostati unutra, a i inače se držati hladovine (sunce vas i tamo "dohvati" dovoljno za sve ono korisno), redovno se mazati zaštitnim sredstvima (namažite sve delove koji će biti izloženi suncu, zaštitni faktor bi trebalo da bude od 10, za tamnopute, pa sve jači što vam je prirodna boja kože svetlija, i trebalo bi se često mackati), štititi se i šeširom i naočarima za sunce. Pijte puno vode kako ne biste dehidrirali i kako biste kožu održali vlažnom "iznutra", što češće uživajte u breskvama, kajsijama i šargarepi kao zdravim i prirodnim izvorima vitamina A, koji pomaže obnavljanju kože.
Vi baš volite kad ste preplanuli! U redu, ali ne morate da se "čvarite" zbog toga (taman ten je možda nekima seksi, ali rak kože ili koža pocrvenela kao da ste jastog i toliko osetljiva da poželite da vrištite kako vas neko takne to svakako nisu). Solarijumi ne nude stvarno dobro rešenje, jer se i u njima dešavaju sve one ružne stvari kao na suncu, plus solarijum ne podstiče stvaranje zaštitnog pigmenta melanina, samo potroši onaj koji već postoji u vašoj koži, pa na suncu budete još ranjiviji. Ako želite da vam ten bude taman, sredstvo za samopotamnjivanje je najzdraviji izbor (radi ravnomerne boje naneti nakon pilinga), samo ne zaboravite da je tako dobijen ten "lažnjak", i da vam je i dalje potreban isti zaštitni faktor kao i s vašom uobičajenom bojom kože.
Uživajte u letu i suncu – ali nemojte da nastradate od njih!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.