U trendu

Svrab glave

Postoje neke stvari koje vam se dese u tinejdžerskim godinama, a nisu vam se dešavale ranije. Ne govorimo sada o rastu grudi ili pubičnih malja, o menjanju glasa ili o promenama na intimnim delovima tela. Ovo je tekst o nečemu ne baš prijatnom, mada u principu potpuno bezopasnom što vam se može desiti, a što vam ne bi u životu palo na pamet da povežete s hormonima i pubertetom. O čemu se radi? Reč je o svrabu glave.

Zvuči banalno, zar ne? Ipak, ume da bude prilično neprijatno kada vas glava stalno svrbi, pa se češete i češete kao buvljivi pas. Da ne spominjemo da je to i blam pred drugima i da je lako uplašiti se da će svi pomisliti da imate vaške. Ne radi se o vaškama. To znate, jer vam je to već palo na pamet, pa ste stidljivo zamolili mamu ili stariju sestru, ili već nekog da pažljivo pogleda i vidi da li su vam se zapatile male krvopije. Nisu. Međutim, i dalje se češete.

Ono što isprobate i što verovatno i vašim roditeljima padne na pamet jeste da promenite šampon – možda vam onaj koji ste dosad koristili više ne prija. Međutim, ne pomaže. Pa, šta vam onda može pomoći? Šta je pravi uzrok tog nesnosnog svraba?

Uzrok mogu da budu stres i hormoni. Sad, hormoni su vam takvi kakvi su i ako vam ne prave probleme ozbiljnije od svraba glave, u svojim godinama ne biste smeli veštački da se petljate s njima. Što se komponente zvane stres tiče, tu možete imati nekakav uticaj. Ne mislimo sad na vežbe opuštanja, već na nešto mnogo direktnije povezano s glavom: masaža glave. Sipajte u ruke nekoliko kapi nekog aromatičnog ulja (prethodno proverite da niste alergični na njega, tako što ćete malo tog ulja naneti na podlakticu i sačekati jedan dan da vidite ima li ikakve negativne reakcije) i utrljajte ga u kožu glave. Koristeći svih deset prstiju, kružnim pokretima masirajte glavu. Trebalo bi da pomogne.

Nije pomoglo? Onda je jedino rešenje da se obratite dermatologu. Može da se desi da ste alergični na nešto (recimo, na nešto što je sastojak većine šampona), ili imate perut, ili neko gljivično oboljenje – to sve dermatolog može da utvrdi i da vam prepiše terapiju od koje će vam biti bolje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.