Ta dosadna roditeljska pitanja (1)

Roditelji umeju da budu jako dosadni kada vas svaki čas nešto zapitkuju, ali oni to ne rade da bi vas nervirali i da bi vam zadirali u privatnost. Neka od čestih roditeljskih pitanja su veoma iritantna, ali ih oni postavljaju s dobrim razlogom, u želji da vas zaštite.
1. Kud ideš? Ovo pitanje i varijacije na tu temu umeju da budu izluđujuće. Često se pomisli da roditelji to pitaju da bi vam se uplitali u život, ili da vas ne bi pustili da izađete, ili da bi vas kontrolisali i špijunirali. Zapravo, oni to pitaju da bi bili sigurni da idete na neko bezbedno mesto koje je prikladno vašim godinama. Moguće je da bi vas sprečili da odete nekud gde nije bezbedno niti je prikladno za vas, ali ne zato da bi vam ruinirali život i upropastili zabavu, već da vas zaštite. Tinejdžeri nekada slažu na ovo pitanje, ali to nije dobra ideja – ako nešto hitno iskrsne, vaši roditelji bi mogli da vas ne nađu; ako vam se nešto desi, vaši roditelji ne bi mogli da daju tačne informacije policiji kud ste otišli. Plus, dovodite sebe u situaciju da vam bezbednost može dodatno biti ugrožena, na primer, ako ste otišli na neku žurku i ispadne da je onaj ko treba da vas odveze kući pijan, ipak ćete sesti s njim u kola i rizikovati, umesto da pozovete roditelje da vas oni dovezu kući – i da vas uhvate u laži.
2. Šta ćete raditi? Ovo je još jedno iritantno pitanje, koje vas takođe može navesti na ideju da vam roditelji zadiru u privatnost i da pokušavaju da vas kontrolišu. Ništa slično, oni samo žele da znaju da nećete ni na koji način ugroziti svoju bezbednost ni svoje zdravlje. I ovde je moguće slagati, ali to nije dobra ideja. Ako se nešto desi, bojaćete se da pozovete roditelje da vas posavetuju ili vam pomognu jer bi to značilo da ćete biti uhvaćeni u laži; a ako budete povređeni, vašim roditeljima može biti otežano da vam pomognu jer ne znaju šta je dovelo do povrede. Plus, ako lažete o tome šta ćete raditi, verovatno se radi o nečemu za šta znate da to ne bi ni trebalo da radite.
Sutra pročitajte još čestih roditeljskih pitanja, zašto ih roditelji postavljaju, šta rizikujete ako ih slažete i zašto, uopšteno uzev, nije dobra ideja lagati roditelje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.