Takav sam, pa šta?

U pubertetu, kada se svaki čas menjate, veoma je lako biti nesiguran u sebe, kao i u to ko ste i kakvi ste zapravo. Veoma je lako svaki čas menjati predstavu o sebi samom i o tome šta zapravo želite od sebe i od drugih – i izgled i interesovanja mogu da vam se praktično preko noći promene. Ipak, deluje nekako zrelo i odraslo kada možete za sebe da kažete "e, ja sam takav-i-takav" (ili takva-i-takva), pa će neki tinejdžeri i tome pribeći – znaju, podsvesno, da se njihovi stavovi mogu vrlo brzo promeniti, ali se ipak osećaju sigurnije ako tvrde da su baš takvi. Takav sam, ako ti se to sviđa, ostani sa mnom (ovo se odnosi i na prijateljstvo i na ljubavne veze), ako ti se ne sviđa, ja te ne držim. Takav sam, pa šta? Mada vam ovakav stav može pružiti izvestan osećaj sigurnosti i stabilnosti onda kada vam je takav osećaj zaista veoma potreban, da li je taj stav u redu?
Da li je taj stav u redu zavisi od toga "kakvi ste". Svakako da je sasvim u redu da želite da vas ljudi vole i prihvate onakve kakvi jeste (bilo da ste takvi nakratko ili i na duže vreme), da ne traže od vas da se promenite samo zato što bi njima tako bilo zgodnije, ili, još gore, zato da bi lakše mogli da vas upotrebe. Ipak, ni vi nemate prava da maltretirate niti da iskorišćavate druge. Šta to praktično znači?
To znači, recimo, da ako ste skloni sarkazmu i tome da vređate i nipodaštavate druge, nemate pravo na rečenicu "Takav sam, pa šta?". Vi imate pravo na slobodu da budete onakvi kakvi želite da budete, ali imate i odgovornost da ne povređujete druge. Između ostalog, to znači bez vređanja i ponižavanja drugih, bez praskanja za svaku sitnicu "zato što ste temperamentna osoba", bez psihičkog ili fizičkog ili emotivnog nasilja nad drugima zato što se loše osećate i potrebno vam je da se istresete na nekome ("istresite" se na bokserskoj vreći ili optrčite nekoliko krugova po terenu), bez… Shvatili ste.
Dakle, sloboda da budete ono što izaberete da budete (a, da se ne lažemo, vi ste ti koji biraju kakvi će biti i kako će reagovati – može neko da vas iznervira, ali vi birate kako ćete reagovati na provokaciju) – i odgovornost da svojim izborom nikoga ne povredite niti oštetite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.