TDP – šta je to? (1)

Kad dospete u pubertet, na telu počinju da vam se pojavljuju različite promene. Neke od njih ste iščekivali sa mešavinom zebnje i nestrpljenja, jer označavaju da polako prelazite među odrasle; neke druge kao što su, recimo, bubuljice, nimalo vas ne obraduju. Jeste, čuli ste već od roditelja (a i svih ostalih) da su te stvari koje vas baš i ne raduju normalne za vaše godine i da ne treba da se uzrujavate zbog toga, sve će to s vremenom proći… S pubertetom dolazi i pojačana svest o svom izgledu – želite da izgledate savršeno sada, a ne da čekate (bar) nekoliko godina da vam se hormoni smire. Ta želja i nervoza su sasvim normalne – ako ne postanu prejake.

Dešava se da neko postane previše opsednut svojim izgledom i veoma nesiguran (ili nesigurna) u svoj dobar izgled. Zapravo, ne samo to već ta osoba postane ubeđena u to da izgleda loše – katastrofalno loše. Od svake, pa i najsitnije bubuljice (toliko sitne da je niko ne bi ni primetio, osim ako joj opsesivno razgleda lice pod uveličavajućim staklom), napraviće tešku dramu. Svaka sitna nesavršenost ili nepravilnost koju primeti na sebi (a primećivaće ih i tamo gde ih nema) ubediće tu osobu da je prava nakaza. Pošto ne želi da bude nakaza, tih nesavršenosti će pokušavati da se oslobodi, često prilično drastičnim i bolnim metodama.

Ovde ne govorimo o onima koji nekad iscede bubuljicu koja ih baš nervira – ovde govorimo o metodima kao što je uklanjanje bubuljica oštrim predmetima (uz, recimo, dodatno kopanje iglom da bi se uklonili ostaci), o struganju lica šmirglom da bi se uklonila masnoća, pa se onda još sve pospe čistim alkoholom (jer se negde čulo da alkohol isušuje kožu), govorimo o dijetama toliko drastičnim da posle njih verujete da gledate u kostura, a ne u ljudsko biće (dok će ta osoba i dalje smatrati sebe predebelom)…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.