U trendu

Test na trudnoću

Super je imati decu – ali samo onda kad vi to želite (a koji tinejdžer zaista želi decu – u tim godinama?). Od trudnoće se treba štititi, po mogućnosti nečim mnogo pouzdanijim od prekinutog odnosa (i dalje najčešći oblik zaštite među tinejdžerima, a krajnje nepouzdan), ali to ne poštuju svi tinejdžeri. Pored toga, čak i prilikom redovne zaštite kondomom, nezgode mogu da se dese (kondomi imaju tu nezgodnu osobinu da mogu da puknu, a malo ko se seti da vam kaže da je kondom daleko pouzdaniji kad se namaže lubrikantom neposredno pre prodiranja, jer je tada znatno manja verovatnoća da će pući). Tada nastaje "seckanje živaca": trudna ili ne?
Mnoge devojke stide se da se bilo kome obrate za savet i pomoć. Naravno, najbolje i najpouzdanije je otići ginekologu. Međutim, ako vas je baš strah od toga, možete u najbližoj apoteci (ili možda malo daljoj, gde vas apotekarka ne zna iz viđenja) nabaviti test na trudnoću. Upotreba ovog testa je krajnje jednostavna: nekoliko kapi urina (najbolje iz prve jutarnje mokraće) stavi se na priloženu podlogu (uglavnom u obliku trake, olovke ili kuglice). Rezultate čitate prema uputstvu priloženom uz test na trudnoću (u principu, dolazi do promene boje podloge, i ta promena boje je vidljiva i golim okom).
Ovaj test je najbolje koristiti dan nakon što je trebalo da dobijete menstruaciju; najranije vreme za test je devet-deset dana nakon "sumnjivog" odnosa. Ukoliko je rezultat negativan (to jest, pokazuje da niste trudne), bilo bi dobro da test, za svaki slučaj, ponovite kroz nekoliko dana. Naime, ovaj test nije sasvim pouzdan ako se uradi prerano, ili ako su vam menstruacije neuredne, ili ako je došlo do vanmaterične trudnoće. U slučaju vanmaterične trudnoće će čak doći i do krvarenja koja izgledaju kao menstrualna, a tek će vas bol u donjem delu stomaka opomenuti da bi trebalo da posetite ginekologa.
Na kom principu radi ovaj test? Jednostavno: jednom kad do trudnoće dođe, u roku od nekoliko dana stvara se placenta (posteljica), koja otpušta placentni hormon (HCG), poznat i kao humani korionski gonadotropin. Taj hormon brzo dospeva u krv i mokraću, a podloga testa na trudnoću natopljena je antitelima na taj hormon; ukoliko u urinu devojke koja se testira postoji dovoljna količina ovog hormona, podloga će promeniti boju.
Premda ovaj test zvuči kao dobra pomoć stidljivima (rezultati se dobijaju odmah i poznati su samo devojci koja se testira), nažalost, nije sasvim pouzdan. Zato je ipak bolje savladati stidljivost i (uz pomoć drugarice da vam "drži strah", ako je potrebno), ukoliko sumnjate na trudnoću, posetiti ginekologa. Što pre – jer trudnoća nije prehlada da prođe sama od sebe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)