U trendu

Tinejdžeri menjaju cigarete mobilnim telefonima

Cigarete u rukama britanskih tinejdžera su sve ređa pojava, polako bivaju zamenjene podjednako „poročnim“, ali zdravijim – mobilnim telefonima. Prema britanskim istraživačima, povećanje broja mobilnih telefona u kasnim devedesetim prouzrokovalo je manji broj pušača među petnaestogodišnjacima.

Sa 30% 1996. godine, broj pušača uzrasta od 15 do 17 godina, je pao na 23%. Postoji pretpostavka da su pušenje i mobilni telefoni povezani na neki način.

Istraživanja su pokazala da mnogi tinejdžeri ne mogu da priušte obe navike, i da se između ove dve stvari ipak odlučuju za mobilne telefone. Cigarete i mobilni telefoni imaju više zajedničkih crta koje ih čine primamljivim mladima: pokazuju smisao za individualnost i društvenost, želju za buntovništvom i potrebu da budu u kontaktu sa prijateljima.

Za ovakvu predstavu mobilnih telefona odgovoran je i marketing. Oni se u reklamama prikazuju kao simbol nekog posebnog imidža i identiteta, što ih čini posebno interesantnim mlađim generacijama koje se nalaze u fazi traganja za navedenim vrednostima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.