Tražite da se promene

Postoji jedna stvar koju ni momci ni devojke nikako ne vole, a to je kada voljena osoba od njih traži da se promene. Nekada bude zatražena manja stvar, nekad veća, ali na zahteve da se promene niko ne reaguje dobro.
Mnogi se prvo zbune kad im voljena osoba traži da se promene, kakva god ta promena bila. Upoznala ih je takve kakvi su, dopali su joj se takvi kakvi su, šta sad hoće? Otkud odjednom takav zahtev? Pored toga, kad nekome tražite da se promeni, vrlo često se desi da ta osoba to shvati kao da je ne volite, kao da vam, takva kakva je, nije dovoljno dobra. A to onda može da dovede do ljutnje, pa i do agresivne reakcije. Zahtevanje promene često bude shvaćeno kao napad, a kada je neko napadnut, automatski se brani. Da i ne spominjemo da većina ljudi ne želi da se menja, naročito ne na tuđ zahtev.
Postoji mogućnost, ako nekoga baš pritisnete, da se ta osoba promeni kako bi vam udovoljila. Dešava se, recimo, da momak smatra da je to za devojčino dobro pa insistira da ona izgubi višak kilograma i dovede se u formu, a ona se zbog tog viška kilograma oseća užasno nesigurno, boji se da ne izgubi momka i da je niko drugi neće hteti, pa udovolji zahtevu. Samo, čak i ako vam uspe da nekoga naterate da se promeni, pitanje je kakav će biti rezultat, čak i ako iskreno verujete da je promena za dobro te osobe; u pomenutom primeru devojke čiji je momak insistirao da smrša, neretko rezultat bude taj da ona, nakon što smrša i vežbanjem se dovede u formu, uz nov izgled stekne i samopouzdanje – i ostavi tog momka i nađe nekog kome se dopada takva kakva jeste.
Ne zaboravite: ta osoba, takva kakva je, uz sve svoje vrline i mane, voli vas. Ako se promeni, pitanje je da li će je, jednom kad postane drugačija, zainteresovati i neko drugačiji od vas.
Da ne bude zabune, ne kažemo da treba trpeti nešto što ne želite da trpite – svakako da ne treba trpeti nasilje, uvrede i slično. Od takvih osoba se treba skloniti po hitnom postupku. A ako postoji nešto kod voljene osobe što vam baš smeta (ne treba zaboraviti da ni vi niste savršeni, i da verovatno i njoj nešto smeta kod vas), možete pokušati da je zamolite da to promeni. Ne da joj naređujete, ne da zahtevate, već da joj kažete kako se vi osećate zbog te-i-te njene osobine, i da je pitate da li bi tu mogla nešto da promeni.
Nekada će uspeti, nekad neće; znatno su veće šanse da do pozitivnog rezultata dođe tako nego ako pokušate nekome da naređujete ili da zvocate. Šta ako ne uspe? Onda je na vama da odlučite da li vam je prihvatljivo da budete s tom osobom takvom kakva je, ili je vreme da krenete dalje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.