Trening za zauzete devojke

Biti tinejdžer stvarno nije lako! Tinejdžeri se danas suočavaju sa mnogim obavezama, konstantno su zauzeti, iako odrasli misle da oni samo skitaju po kraju ili ne ispuštaju telefon iz ruku. Mnogi od vas pored škole, vanškolskih aktivnosti i domaćih zadataka jedva ugrabe koji trenutak za relaksaciju. Kako da sa takvim rasporedom devojka uopšte nađe vremena za neophodne vežbe?

Nedostatak vremena je verovatno prvi i najstariji na listi izgovora za zanemarivanje fizičkih aktivnosti. Ipak, iste te devojke kukaju kako žele da budu u boljoj formi, da izgledaju bolje – vežbe su jedino rešenje. Dobra vest je da vam ne treba mnogo vremena da biste postigle savršeno fizičko stanje, tako bar tvrde stručnjaci.

O kakvim treninzima govorimo? Aktivnosti od samo 30 minuta, tri puta nedeljno – sasvim su dovoljne. Učvrstićete mišiće, poboljšati opšte zdravstveno stanje i izgubiti neželjene kilograme. Kako svake vežbe oslobađaju od stresa i uznemirenosti, utiču i na vaše samopouzdanje; one su savršena protivteža svakodnevnoj jurnjavi i svim tim obavezama koje vas pritiskaju. Ne morate trčati maraton, ne treba da se preznojavate do iznemoglosti da biste postigle željene rezultate. Brzo hodanje, stepenice umesto lifta ili ples u vašoj sobi su tek neke od aktivnosti umerenog intenziteta koje će zadovoljiti sve vaše fitnes potrebe.

Još uvek tvrdite da ste prezauzete? Pretvorite „ozbiljne“ treninge u mini-seanse. Za vaše telo ne znači mnogo da li ćete odjednom utrošiti pola sata u teretani ili ćete svoj fit-plan ispuniti u okviru tri desetominutna bloka u toku dana. Istraživanja pokazuju da oba pristupa garantuju gotovo identične rezultate.

Gde da nađete vremena? A šta mislite o tome da se odreknete one desetominutne dremke svakoga jutra nakon zvonjave sata? Ili onih 15 minuta koje utrošite na ćaskanje sa prijateljicama u biblioteci? Možda možete da pola sata kraće pratite televizijski program svake večeri?

Mislite da ništa bitno ne može da se uradi za deset minuta? Ako vam je dnevni raspored suviše gust, a želele biste da probate „tri puta deset“ varijantu vežbanja (dakle, deset minuta vežbe, tri puta dnevno), pripremite se tako da možete vežbati skoro svuda u minimalnom vremenskom periodu, a uz maksimalne rezultate.

Nosite udobnu odeću, cipele i sportsku opremu, pa ćete uvek biti spremne za improvizovani trening; u rancu možete poneti patike za blic vežbe na velikom odmoru ili na putu do kuće. Lagani, jeftini i mali rekviziti (konopac za preskakanje, elastična traka za istezanje…) omogućiće vam sjajan trening u svakom trenutku. Ako pešačite do škole, nosite ranac kako bi vam ruke i šake bile slobodne i razgibavajte se dok hodate (to vam je bonus vežba!).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.