U trendu

Troje je previše

Sviđa vam se taj dečko, a i vi se njemu dopadate. U čemu je problem? Pa, eto, dopada se i vašoj drugarici. Ili, vaš ortak izlazi sa devojkom u koju ste se zaljubili. Da sve bude još komplikovanije, znate da će uskoro raskinuti. Treba li da kažete nekom od njih šta osećate? To su, reklo bi se, stari i vrlo uobičajeni problemi.

Bliska prijateljstva obično traju mnogo duže od zaljubljenosti, ali su i vaša romantična osećanja prilično bitna. Ipak, možda nekako možete uskladiti sve to.

  • Ne činite ništa prijatelju iza leđa. Iako vam u ovom trenutku to izgleda kao dobro rešenje, zamislite samo nekoliko budućih dana ili nedelja. Vaš prijatelj će verovatno saznati šta ste učinili i – bum! Nema više poverenja. Razmislite šta vam je najbitnije i razgovarajte o tome sa prijateljem. Objasnite mu da poštujete njegova osećanja, da vam je vaše prijateljstvo vrlo bitno, ali i da se borite sa snažnim emocijama. Ako budete iskreni i pažljivi, velike su šanse da ćete zajedno pronaći neko rešenje.

  • Ne pričajte grozne stvari o svom prijatelju. Ako se nadmećete oko iste devojke ili istog dečka, možda mislite da ćete, ukoliko ga budete srozavali ili iznosili ružne detalje o njemu, osvojiti neke dodatne poene. Mnogo je verovatnije da će osoba koja vam se dopada pomisliti kako ste užasan prijatelj. Plus, tek da znate: sve što ste rekli – saznaće i vaš prijatelj, a tada ćete biti u zaista velikoj nevolji.

  • Ne primoravajte devojku/dečka da bira, iako vam to može izgledati kao najbolja solucija kako bi se agonija već jednom završila. Ali, ako nekoga prisiljavate na donošenje takve odluke, dobićete samo veoma neprijatne i dramatične scene. Verovatno vam se i neće svideti ono što ćete čuti. Mnogo je bolje za oboje da smanjite pritisak i pustite da se stvari dešavaju prirodno.

  • Razgovarajte o tome sa prijateljem. Pravo prijateljstvo je dovoljno jako i može preživeti povremene potrese. Bitno je da oboje iskreno govorite o svojim emocijama i da sagledate postoji li neko rešenje. Ako zaista cenite svoj odnos, jedno od rešenja je da se oboje povučete i ne pokušavate da se približite osobi koja vam se dopada. Ionako morate da smislite šta ćete sa tim što vam se dopada ista devojka, odnosno isti dečko. Jasno, ako ni vi ni vaš prijatelj ne planirate da učinite nešto u vezi s tom osobom, onda je opcija „šta ako…?“ poštena i praktično ne zavisi ni od vas ni od prijatelja.

  • Odustanite – ako možete. Pretpostavimo da je prijatelju stalo do te osobe više nego vama. Možda vam se i dopala u startu, jer podsvesno želite da se takmičite. U tom slučaju, možete biti osoba koja će odustati od svega. Može vas malo i boleti, ali ako se samo nadmećete, nije ni vredno borbe. Možda ćete sresti neku drugu osobu koja će vam se dopasti mnogo više!

  • Ne zaboravite osnove vašeg prijateljstva. Setite se zbog čega ste se uopšte i sprijateljili. Onako megazaljubljeni možete prevideti snagu vašeg prijateljstva. No, setite se toga i odlučite se.

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.