U inat silikonu

U redu, udahnite duboko i izgovorite s nama: „Imam male grudi i ponosna sam na to.“

Gde god da pogledate, proganjaju vas nerealno građene žene – MTV, filmovi, poslednja izdanja modnih magazina (o „Čuvarima plaže“ da ne govorimo). Mediji kreiraju neprirodne ženske figure za kojima čeznu momci, ali i devojke. Rezultat svega: mladići misle da se s malo truda može oblikovati takvo telo, a žene se upinju da ispune ove fantazije poznatim metodama: odećom, operacijama ili dijetama. Nije fer. Posebno ako ste srećne i zadovoljne (i pored malih grudi koje imate.) Nije fer, naročito ako ste u sopstvenim očima savršene!

Najlakše je postati opsednut figurom Barbike. Kao da zaboravljamo da su proporcije Barbi lutke fizički nemoguće. Proporcije 36-18-33! Pa to su mere tinejdžerke koja pati od anoreksije ili bulimije (kako god), plus silikonski implantanti.

Negde na početku puberteta shvatite kakve devojke privlače momke. Onda devojke žude za većim grudima kako bi skrenule njihovu pažnju. Sa sazrevanjem, ovaj „problem“ ne nestaje – naprotiv. Drugarice se i dalje takmiče među sobom koja će izgledati bolje od druge. Svote novca koje se potroše na garderobu su apsurdne. A stalno prebrojavanje kalorija? Iskreno, od svega toga može vam se samo smučiti, pa počnete da tražite prijatelje među momcima.

Tada primećujete koliko se razlikujete od drugih devojaka. Ne brojite kalorije, već prihvatate svoje telo onakvo kakvo je.

Već do mature počinju da se dešavaju neverovatne stvari. One devojke koje su se igrale s Barbi lutkom polako postaju Barbi figure. Znate li da devojke i pre mature odlaze plastičnim hirurzima? Tragično, ali te devojke su lepe i bez veštački uvećanih grudi! Uznemirava to što su one tako nezadovoljne i nesrećne u svom telu. Ako su lepe (a jesu), zbog čega su toliko nesigurne?

Što više operacija imaju drugi, neke mlade osobe sve više prihvataju svoj izgled. Shvataju da mediji kreiraju tu pomamu za hirurškim skalpelom, iako se osećaju gotovo isključeno ako nešto ne doteruju, oduzimaju ili povećavaju.

Međutim, pogledajte bolje te opsednute tinejdžere – u tim operacionim zahvatima prepoznaćete samo nesigurnost. Pitanje je da li su srećni i nakon toga? Možda niste savršeni, ali ste takvi kakvi ste. Bez silikona, samo ponosne osamnaestogodišnjakinje s malim grudima. Verujte, osećaćete se tako i u šestoj deceniji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.