U ovo nećete verovati…

Šta danas rade američke tinejdžerke? Pričaju satima telefonom sa drugaricama? Čitaju Seventeen? Slušaju CD-e? NE!

Današnje tinejdžerke u Americi se konektuju na net da bi išle na chat sa prijateljima, čitale o glavnim trendovima i uživale u najnovijim muzičkim ostvarenjima.

Činjenica je da je njihovo prisustvo na Internetu osetnije no ikad. Broj ženskih korisnika u SAD je premašio po prvi put broj muških korisnika u maju, prema skorašnjim izveštajima firmi „Media Metrix“ i „Jupiter Communications“.

Devojke i žene su tog meseca činile 50.4 procenata svih Internet korisnika iz cele Amerike, dok su muškarci činili 49.6 procenata. Naročito veliki porast u korišćenju Interneta je pronađen među tinejdžerkama. Istraživanje pokazuje da broj ženskih korisnika između 12 i 17 godina porastao za čitavih 125 procenata u toku prošle godine, a naročito su povećane posete sajtovima koji su fokusirani na tinejdžere, koji zadovoljavaju njihovu potrebu „za pripadanjem“.

„Internet je zaista kao stvoren za ovo,“ kaže Ana Rikert, ko-autor ove studije i jedna od ljudi koji se bave analizom u firmama „Media Metrix“ i „Jupiter Communications“. „Za mene, statistike dobijene o tinejdžerima su vrhunac studije.“

Dok tinejdžeri idu na mrežu iz socijalnih razloga, starije žene posećuju sajtove radi praktične upotrebe: radi informacija o zdravlju, odgajanju dece, finansijskom planiranju i planiranju godišnjih odmora. Studija pokazuje i da je broj kupaca različitih proizvoda nesrazmeran, u korist žena, što govori o tome koliko žene učestvuju u donošenju odluka o kućnoj kupovini.

Devojke, u svakom slučaju, koriste Internet radi zabave.

„Volim da razgovaram sa prijateljima iz drugih zemalja,“ kaže EV4EVA. „Stvari od kojih sam zavisna su vesti,“ dodaje. „Ovo zvuči uvrnuto, ali kada sam negde na raspustu i ne mogu da idem na mrežu, pitam se šta se dešava kod kuće, šta je sa muzikom i vestima od mojih prijatelja. Na mreži nalazim ogromnu zabavu i tooooliko mnogo učim, i jezike, i sve ostalo.“

Otvorena dilema je kako li bi ova anketa izgledala u našim, domaćim uslovima? Verovatno se odgovor može svesti u tri reči – daleko je Amerika… I u čiju je ovo korist – žena, koje sve više uspevaju da se izbore za jednakost, ili možda muškaraca koji sanjaju dan kada će na chat-u odnos žena i muškaraca biti 2:1, što je za njih daleko zabavnije?! I za kraj jedan „savet“ – sestru dalje od kompjutera, da ne bi žene zavladale planetom!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.