U pomoć! Nerazvijena sam!

Pubertet donosi mnoge promene, kako na fizičkom, tako i na psihičkom planu. Svi to znaju; svi to očekuju, neki i sa priličnim nestrpljenjem. Promene počnu da se dešavaju na vašim prijateljima i prijateljicama i vi sve to sa velikim zanimanjem posmatrate, jer znate da isto čeka i vas. Vašem drugu je glas postao dublji i počeo je da dobija malje. Vašoj drugarici se već prilično naziru grudi, dobila je i menstruaciju, dlačice pod pazuhom (već ih i brije), dlačice na nogama (bila je i prvi put na depilaciji)… Gledate sve što se dešava na onima koji vas okružuju, sa mešavinom straha i nestrpljenja iščekujete i promene na sopstvenom telu, a ono – ništa.

Stvari se kreću i dalje: već sve vaše drugarice imaju menstruaciju i nose grudnjake, vi niste sigurne da li da počnete da ih lažete da ste i vi „dobile“, a svima je očigledno da ste „ravni kao daska“. Premda znate da vaša najbolja prijateljica u grudnjak umeće jastučiće da bi joj izgledale veće, to vam ne pomaže, jer ona bar ima neke grudi (i „dobila“ je!), a sa vama se još uvek ništa slično ne dešava. Ne možete a da se ne zapitate: da li je sa vama sve u redu? Kad o svom strahu kažete majci, ona se samo nasmeje i kaže vam da ne brinete i da je sve u redu. Dobro, majka vam je, verujete joj, ali ipak… Šta ako vas samo teši; šta ako je to što ste još uvek „nerazvijene“ posledica neke strašne bolesti, nešto što roditelji kriju od vas; šta ako vam se događa nešto nenormalno?

Ne brinite – nema razloga za strah. Pubertet se svima dešava u različito vreme – nekima ranije, a nekima kasnije. Tek ako menstruaciju ne dobijete do šesnaeste godine, ima razloga za brigu (i posetu ginekologu). Dobile ste menstruaciju, a još uvek nemate grudi? Pogledajte se u ogledalo: ako ste „skroz mršave“, bez trunke masnog tkiva, nećete ni dobiti grudi, ili će biti veoma male – morate se bar malo ugojiti (ne znači da morate da postanete debele, samo da dobijete još koji kilogram da bi imalo šta da vam „ode u grudi“). Na vama se ne dešava ama baš ništa – ni menstruacija, ni grudi – ništa? Kada će kod devojke početi pubertet to najviše zavisi od genetike; pronađite stare porodične fotografije, pogledajte kako su vaša majka, baka, tetka izgledale u vašim godinama – najverovatnije ćete videti da su bile „nerazvijene“ baš kao i vi (a mama vam sad fenomenalno izgleda!).

Zato, bez panike. Počeće i vama pubertet – a do tada uživajte u onome što imate (još uvek vam ne „divljaju hormoni“, ne plačete i ne svađate se bez razloga, dečaci vas ne zadirkuju zbog grudi, možete da nosite garderobu koja na vašim drugaricama više ne izgleda dobro…). Nije ni to tako loše, a „lude godine“ će već doći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.