U trendu ili ne?

Stiže nova sezona, a sa njom i novi modni trendovi. Već se priča šta će sve biti u trendu: jarke i svetle boje (ove sezone crna je samo za „luzere“), šiške, zaobljena obuća (za razliku od prethodne sezone, kad je špicasta obuća bila pravi hit), sportski stil pomešan sa elegancijom (ima čak i predloga mešavine pantalona nalik na donji deo trenerke i visokih potpetica)… Časopisi pišu o tome; mnoge devojke i žene (pa i neki momci i mladići) već jure da nabave ono što će biti moderno, „in“, kako bi spremni dočekali novu sezonu i ne bi izgledali demode.

To je sve u redu i daje neku živost proleću (kad smo ionako svi puni energije i ideja šta dalje da radimo, sad kad smo se probudili iz zimske učmalosti). Samo, postavlja se pitanje: a šta ako ne volite zaobljenu obuću; šta ako vam glupo izgleda da nosite donji deo trenerke sa visokim potpeticama, ma koliko to moderno bilo; šta ako vam se čini da jarke boje na vama izgledaju glupo i u njima se osećate kao papagaj? Ukratko: šta ako vam se modni trend ove sezone ne dopada ili na vama jednostavno loše izgleda?

Možete, naravno, svejedno nositi ono što je hit ove sezone. Osećaćete se neprijatno u tome i nećete baš najbolje izgledati, ali makar će biti vidljivo da pratite šta se dešava. Mali problem s tom varijantom: izgledaćete kao osoba bez ikakvog ličnog ukusa, kao neko ko nema pojma šta mu dobro stoji, već samo slepo prati modne trendove. S druge strane, možete i bataliti modu, reći: „Ma, baš me briga za sve te gluposti, ionako će se sve to opet promeniti sledeće godine ili kroz šest meseci, zašto da se smaram time?“ – i nositi svoju uobičajenu, ne baš modernu, garderobu.

Kao i uvek, postoji i treće rešenje, rezervisano za one sa izgrađenim ukusom i za one koji misle svojom glavom: da iskombinujete „modne novotarije“ koje vam se dopadaju sa svojom uobičajenom garderobom, to jest, da ono što je hit ove sezone uklopite u svoj lični stil. Tako pokazujete da ste u toku a ostajete svoji – to je definitivno uvek „in“. Šta ako vam se baš ništa od stvari modernih ove sezone ne dopada? Ukoliko imate sopstveni jasan stil i koliko-toliko izgrađen imidž, ni to nije neki problem – ljudi će za vas jednostavno reći: „Ma, on (ona) je takav (takva), uvek fura taj fazon“ – i potajno vam zavideti na slobodi ličnosti.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike