U trendu

Uklanjanje dlačica: istine i zablude

Uz toplo vreme, sve više devojaka razmišlja o uklanjanju neželjenih dlačica. Zimi još i nekako – ne vide se ispod odeće, ali po toplom vremenu vide se prilično, naročito ako su jake i tamne. U vezi sa uklanjanjem dlačica možete čuti mnogo stvari – neke tačne, a neke baš i ne. Evo najčešćih izjava.

Brijanjem dlake postaju jače, gušće i tamnije: to je zabluda. Brijačem se dlaka seče pod određenim uglom u ravni kože, što znači da njen koren ostaje netaknut. Samim tim brijanje ne može imati nikakav uticaj na jačinu, debljinu i boju dlake. Odakle onda ova zabluda? Odgovor je – optička varka: naime, kad dlačica ponovo izrasta, na površini kože prvo se pojavljuje njen deblji deo, pa nam se zato čini da je i dlaka postala jača i tamnija. Ako sačekate da dlaka izraste do kraja (da, znamo, nećete!), videćete da izgleda kao i ranije.

Posle svake depilacije voskom, njen rezultat traje duže od prethodonog: to je tačno. Depilacijom vrućim voskom oštećuje se koren dlake. Tako se nakon nekoliko ovakvih tretmana rast dlaka usporava, što se najbolje primećuje kod devojaka i žena sa izraženom maljavošću.

Ako se dlačica u obrvama iščupa iz korena, nikad više neće izrasti: to je zabluda. Dobrom pincetom možete dlačicu iščupati sa korenom, to je tačno, ali to će njen ponovni rast samo usporiti (jer treba prvo ponovo da izraste koren), ali neće ga i trajno sprečiti.

Depilacija vrućim voskom boli više ukoliko se radi dok devojka ima menstruaciju: potpuno tačno. Većina devojaka je u to vreme posebno osetljiva na bol; zato, recimo, „oni dani“ nisu baš najbolje vreme za posetu zubaru. Ako baš želite da radite depilaciju tokom „onih dana“, možete ublažiti bol tako što ćete pre depilacije popiti neki blag analgetik. Ipak, najbolje je da sačekate da menstruacija prođe – zbog hormonskih promena u organizmu, najbolje vreme za depilaciju (to jest, rezultati će tada najduže trajati) je nakon menstruacije.

Dlačice iz bikini zone ne smeju se uklanjati brijačem: zabluda. Treba biti pažljiv, naravno. Pre brijanja makazicama skratite dugačke dlake, ne štedite na peni za brijanje i brijač vam mora biti nov i oštar. Dlake prvo obrijte u smeru njihovog rasta, zatim ponovo stavite penu, pa ih obrijte u obrnutom smeru. Dobro osušite, a onda namažite kožu nekom blagom kremom – i nema problema.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.