Umete li da se ponašate? (2)

Da biste bili ispravno shvaćeni u javnosti (ponovo „javnost“ u najširem smislu te reči), neophodno je da dobro upoznate sebe i da naučite kako da se predstavite u javnosti. To, između ostalog, znači da treba otkriti koja su vam lična interesovanja, a korisno je i uskladiti želje sa trenutnim mogućnostima (podrazumeva se da ćete se potruditi da te mogućnosti rastu).

Sigurno ste već mnogo puta čuli kako su obrazovanje i usavršavanje važni za vaš život i karijeru. Čuli ste i za poslovicu „živimo i učimo“. To, sve više, i bukvalno postaje tako i kod nas (u razvijenim zemljama tako je već neko vreme) – sa zvaničnim završetkom školovanja uopšte niste završili priču, već ćete tokom života stalno učiti nešto novo kako biste ostali u toku.

Bićete procenjivani i prema svojoj okolini, i zato ne zaboravite da je uredite – i svoj lični i radni prostor. Korisno je to proširiti i na životnu sredinu (za one koje brine samo ono što je u trendu i aktuelno: s obzirom na to kakvo je stanje naše životne sredine, briga za nju će još dugo biti veoma aktuelna, tako da sa tim ne možete promašiti).

Dobra je ideja i da gradite „mostove“ i da stvarate prijatelje – prijatelji će vam uvek biti važni u životu, a sada ste u dobu kad se najlakše sklapaju prijateljstva (i to ona prijateljstva koja najduže traju).

Kad god možete, pomažite drugima. Tako ćete se lepše osećati i vi i oni kojima pomažete. Plus, ljudi uglavnom pamte one koji im pomognu. Korisno je i da budete uvek dobre volje (bar onoliko koliko je ljudski moguće), po principu „svet voli nas i mi volimo svet“.

Za kraj: upotrebite sva ova pravila kako biste izgradili lični stil, jer je lični stil ono po čemu će vas pamtiti. To je glas o vama koji će se širiti – a čuli ste za izreku: „Dobar glas daleko se čuje (a loš još dalje).“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.