U trendu

Umetnost poklanjanja

Rođendani, Nova godina, razni važni datumi – sve su to slučajevi kada nekom nešto poklanjate. Često ume da bude glavobolja izabrati pravi poklon. Nešto skupo? Ako je preskupo, može biti neukusno – a pored toga, onaj kome poklonite nešto stvarno skupo mogao bi da se oseti neprijatno, kao da je u obavezi da uzvrati sličnim poklonom, a nema novca za to. Neka sitnica onda – ali kako biti siguran da nije previše sitno, previše jeftino? Ukratko, kako da vaš poklon bude ono pravo: ni suviše skupo, a ni suviše jeftino, nešto čemu će se stvarno odabrati onaj kome poklanjate? Evo nekih bitnih pravila.

Nikad ne treba poklanjati ono što je vama neko poklonio. Ne možete biti zaista sigurni da osoba kojoj je dar namenjen to neće saznati, pa, zašto biste onda strepeli? Nema veze ni ako je to neki od uobičajenih poklona, a bez ikakvog „izdajničkog natpisa“, recimo, neka mirišljava kupka – i dalje ne možete biti sasvim sigurni da osoba kojoj poklanjate nekako neće saznati, pa biste tako sami sebi strepnjom pokvarili ugođaj. Vama se takva kupka (ili o čemu god da se radi) ne dopada, a znate da je baš ta vaša drugarica obožava! Onda je možete pitati da li bi htela da je uzme, nekom prilikom kad svrati kod vas – ali nemojte već poklonjeno davati za rođendan, Novu godinu i slično.

Razmislite o osobi kojoj spremate poklon; muški dezodorans je sasvim lep poklon za rođendan nekog dečka iz razreda koga jedva da znate, ali za vama bliske osobe trebalo bi da osmislite nešto za šta znate da bi se dopalo baš njima. To ne mora da bude ništa skupo – mnogo više obraduje poklon za koji se oseti da je dat od srca i osmišljen s ljubavlju.

Nemojte zaboraviti da se pozabavite pakovanjem poklona. Drugarici koju znate „sto godina“ i na čiji rođendan niste uspeli da odete, nego joj poklon predajete kad se nađete samo vas dve, možete dati neupakovan poklon, ali inače bi svaki dar trebalo da je lepo upakovan. Ako blage veze nemate sa pakovanjem poklona, zamolite nekog da vam pokaže bar najjednostavnije „fore“ i ne zaboravite na detaljčiće kao što su mašnice, trakice, prirodno ili papirno cveće.

Koja god prilika da je u pitanju, lepo se provedite! Domaćinima je uvek lep poklon kad njihovi gosti uživaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.