Užas, proteza!

Bili ste kod zubara, možda zbog nečega što nema veze sa protezom – recimo, zbog karijesa, ili ste jednostavno naučili da redovno idete na kontrolu kod zubara (što je za svaku pohvalu). Zubar vas zagleda i saopštava vam da vam zubi nepravilno rastu i da treba da nosite protezu. Onu fiksnu, a ne onu koju nosite samo noću, a danju, dok ste u školi, možete i da je ostavite kod kuće, da vas niko ne vidi sa tom glupom napravom. Šalje vas i na snimanje zuba i potvrđuje presudu: morate da nosite fiksnu protezu, i to oko godinu dana; možda šest meseci, ako ste dovoljno srećni da je ispravka potrebna samo na gornjoj vilici. Ako ste baksuz, možda i dve godine, pa i više. Joj!

Da, znate i sami, zubi vam nisu baš najpravilniji, ali zar baš mora ta proteza? Zar ne može ona noćna? Da li baš stvarno, stvarno mora? Jeste, znate da i vaša drugarica ili drug nose istu takvu, pa su najveći deo vremena nasmejani i bez stida je pokazuju, ali vi ste stidljiviji od njih.

Znate da je nošenje proteze sasvim normalna stvar, ali znate i da ima onih koji se smeju nesrećnicima koji moraju da nose protezu. Hoće li se i vama smejati? Kako će na vas, jednom kad vam nakače to čudo, gledati dečaci (ili devojke)? Hoćete li moći da nađete dečka (devojku) dok nosite protezu? Da li uopšte da pokušavate – šta ako vam proteza onemogući ljubljenje? Joj, koliko ćete grozno izgledati s protezom?

To su česta pitanja koja sebi postavljaju oni koji moraju da nose protezu. Da vas umirimo: jeste, ima onih koji se smeju onima koji nose protezu, ali to su isti oni koji se smeju vašim prijateljima koji nose naočare, ili se oblače drugačije od drugih, ili se, uopšte, po nečemu izdvajaju. Dakle, ljudi koji ionako nisu vredni vaše pažnje.

Kad je reč o nalaženju dečka ili devojke, tu nema nikakvih problema osim ako sami sebi ne napravite blokadu u glavi; fiksna proteza nije nimalo neuobičajena i većini uopšte ne smeta da izlaze sa nekim ko ima protezu (a ko zna, možda budete i sa nekim „sapatnikom“ koji je osuđen na istu muku kao i vi!). U početku, kad vam tek stave protezu, zubi i desni će vas malo boleti, pa vam baš i neće biti do ljubljenja, ali čim se priviknete (to privikavanje retko traje duže nego prvih dvadesetak dana nošenja proteze), moći ćete da se ljubite bez problema.

Zato, bez brige! Proteza vam neće narušiti društveni život, niti će vas sprečiti da uživate u svemu u čemu ste i dosad uživali (osim u žvakanju žvakaće gume, koja je apsolutno zabranjena). Štaviše, otkrićemo vam jednu malu tajnu: mnogi misle da je baš „kul“ kad se neko ne stidi da se smeje i smeška iako nosi protezu. Još jedna mala tajna: nakon nošenja fiksne proteze, zubi postaju belji, a osmeh blistaviji. Ipak se zna: blistav osmeh sve osvaja!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.