U trendu

Uživanje zbog dobrih ocena

Približavanje kraja školske godine nekima donosi strah jer ocene nisu na vreme popravili – a nekima donosi uživanje, jer su im ocene dobre, ima samo još malo od škole, a onda slede raspust, uživancija, odmaranje. Pokušajte da i vi budete u ovoj drugoj grupi.
Zamislite to. Tokom školske godine redovno ste učili i vežbali šta je trebalo da se vežba, i redovno išli na praksu ako ste je imali. Možda ste zbog učenja propuštali neke izlaske (ne sve – uopšte nije tačno da oni koji redovno i vredno uče, takozvani štreberi, sve izlaske propuštaju, ili čak i ne vole da izlaze i da se zabavljaju). Sigurno ste manje vremena provodili ne radeći ama baš ništa, izbegavajući da uzmete knjigu i svesku i uradite ono što je potrebno. I sad, dok ostali paniče zbog popravljanja ocena, vi nemate šta da popravljate, ili imate vrlo malo. A uskoro sledi raspust, i moći ćete da se lepo odmorite i da se zabavljate koliko god hoćete, bez brige oko popravnog. Vi ste svoje uradili.
To je super osećaj. Neko bi rekao da dobre ocene ne moraju da znače da će neko to za šta je dobio dobru ocenu pamtiti i kroz pet godina, ali ocena ionako nije merilo znanja, to jest nije samo merilo znanja. Ocena je, uglavnom, merilo toga koliko ste u stanju da odgovorite na obaveze koje se pred vas u određenom trenutku postave. A vi ste na svoje obaveze odlično odgovorili, i to i vaše ocene pokazuju.
Ukoliko ste to iskusili, znate koliko je to super osećaj. A ako niste, potrudite se da taj osećaj od sledeće godine upoznate. U principu, znate već kako se to postiže: redovnim rađenjem domaćih zadataka, redovnim učenjem i obnavljanjem gradiva, javljanjem na času, učestvovanjem, tako da vas nastavnik primeti. Ako to redovno radite, nije preteško – uz redovno učenje nećete ni mnogo izlazaka propustiti, neće biti potrebe za tim – a na kraju školske godine moći ćete da uživate, vaši roditelji će biti ponosni, a biće vam i lakše da kasnije upišete ono što ste želeli, moguće i da dobijete stipendiju zbog prethodnog dobrog uspeha.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.