Vaše drago magare

Imena od milja za voljenu osobu nisu ništa neobično, i često su slatka. Ipak, ne bi trebalo da zaboravite da dečka ili devojku povremeno nazovete i njihovim imenom, koliko da znaju da ih niste zaboravili, a imena od milja koja zvuče kao nipodaštavanje valjalo bi izbegavati.
Na šta mislimo? Ona je vaša guskica. On je vaše drago magare. Ona je ćurkica ili kvočkica (sa sve pućpurikanjem ili kokodakanjem). On je vaš veliki trapavi meda, ili je nežan kao vepar (ali ga ipak volite), i tako redom.
Šta je problem s ovakvim nadimcima, pa vi to od milja, ne mislite ništa loše? Možda nekad tako izbacite malo frustracije zbog postupka voljene osobe koji vam se nije dopao ili osobine koja vam se baš i ne sviđa, ali volite vi tu osobu, stvarno ne mislite ništa loše? Nije problem ako se takva imena upotrebe vrlo retko, ali češće od toga, vremenom naprave problem.
Ako vi stalno ponavljate, pred drugima ili makar samo sebi, da je ona guskica ili da je on magare, to vam se na izvestan način urezuje u podsvest. I sve više verujete u to – nije više samo da je voljena osoba odvalila neku glupost, što može da se desi i najpametnijoj osobi na svetu, ili da joj se desilo da se spotakne pa ste se vi malo našalili, već, u vašoj podsvesti, osoba s kojom ste postaje stvarno glupa, trapava, šta god.
A ljubavi bez poštovanja nema. Svaki put kada, makar i samo pred sobom, kažete ili pomislite nešto omalovažavajuće o voljenoj osobi, vi smanjujete poštovanje koje osećate prema njoj. Naravno, i kada kažete ili pomislite nešto pohvalno, povećavate to poštovanje, tako da šteta nastala omalovažavajućim komentarima nikako nije nepopravljiva, dok omalovažavanje ne postane jako često. A kad postane često, makar i kroz šalu i naizgled nadimke od milja, vi postepeno smanjujete poštovanje koje osećate prema voljenoj osobi, a samim tim, smanjujete i ljubav. Da i ne spominjemo da vas voljena osoba neće voleti sve više i više ako je često nazivate ćurkom ili magarcem.
Onda ljubav nestane. Možda još neko vreme ostanete s tom osobom, ako vas ne ostavi, čisto dok ne nađete nešto bolje (ili, možda, baš volite da ste s nekim ko trpi da se prema njemu/njoj ponašate snishodljivo – ako je tako, menjajte ponašanje, jer je nezdravo), ali ljubavi više nema. Da do toga ne bi došlo, zaobiđite omalovažavajuće nadimke, tako će ljubav duže trajati i tako ćete se i vi i voljena osoba bolje osećati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.