U trendu

Vegetarijanstvo i ciklus

Iako vegetarijanstvo ne bi trebalo da je nešto veoma neobično i nepoznato, ipak se o takvom načinu ishrane neretko ne zna dovoljno, pa može da dođe do nedoumica, naročito ako se radi o mladim osobama poput vas. Na primer, hoće li to što ste postale vegetarijanac uticati na to kada ćete dobiti menstruaciju.
Najkraći odgovor je: neće – ne vegetarijanska ishrana kao takva. Isto tako, neće uticati ni na veličinu vaših grudi, što je još jedno pitanje koje mlade devojke postavljaju. Slobodno možete da se hranite isključivo hranom biljnog porekla, ili hranom biljnog porekla uz dodatak jaja, mleka i mlečnih proizvoda, i da to nema nikakve negativne posledice po vaš razvoj, po to kada ćete dobiti menstruaciju i koliko će vam grudi porasti.
Ono na šta bi trebalo obratiti pažnju jeste to da jedete dovoljno i da jedete raznovrsno. Vegetarijanska ishrana nije nezdrava, ali izgladnjivanje jeste, kao i jednolična ishrana. Ukoliko same ne znate dovoljno, raspitajte se kod nekog bolje upućenog (kod stručnjaka – nutricioniste, na primer) koliko bi i čega trebalo da jedete. Neophodno je da svakog dana unesete dovoljnu količinu proteina, masti, ugljenih hidrata, vitamina i mineralnih soli kako bi vaše telo funkcionisalo i razvijalo se kako treba; bilo kakva dijeta od koje drastično gubite kilograme, čak i ako ne osećate glad i ne izgledate "kao kostur", može da dovede do toga da izgubite menstruaciju ili da vam menstruacija ne počne, da i ne govorimo o drugim negativnim posledicama izgladnjivanja po vaše zdravlje.
Ukoliko iz bilo kog razloga želite da pređete na vegetarijansku ishranu, ne morate se plašiti za svoje zdravlje, za to da nećete dobiti menstruaciju, da nećete dobiti grudi i slično; samo se raspitajte koje su vam sve namirnice neophodne kako biste unele sve potrebne hranljive sastojke u organizam. A izgladnjivanje i drastične dijete, bilo da jedete meso ili ne, izbegavajte, jer time ništa pozitivno nećete postići.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar