U trendu

Voće u ishrani

Često se priča o tome da se treba hraniti zdravo, da se uz zdravu hranu lakše čuva lepa linija, i u toj priči se među zdravim namirnicama spomene i voće. Međutim, to ne znači da voće treba jesti u neograničenim količinama.

Problem s viškom kilograma može dobrim delom poticati i od toga što roditelji stalno traže od vas da jedete – ne sme dete da im bude gladno, mora puno da jede. Onda, čak i kada vi rešite da umesto svinjetine jedete voće i vaši roditelji to nekako prihvate, i dalje vas teraju da puno jedete, nekada još i više nego ranije, jer se radi o voću, zdravoj hrani, laganoj hrani, to možete da jedete u nenormalnim količinama… Postoji, naravno, i situacija kad nisu roditelji ti koji vas teraju da stalno jedete, nego vi rešite da smršate i da se više ne kljukate slatkišima i masnom hranom, nego počnete da se kljukate voćem. U svakom slučaju, ne valja.

Šta je problem s time što biste pojeli puno voća? Voće jeste zdrava hrana, zar ne? Jeste zdrava, ali ne postoji nijedna namirnica koju treba tamaniti u neograničenim količinama. Prevelike količine voća mogu vam oštetiti želudac, može vam biti muka, boleti vas stomak, možete dobiti dijareju… Pored toga, mada voće nema onoliko kalorija koliko ih imaju čokoladice, nije ni da ih nema uopšte, pa se i od voća koje jedete u nerazumnim količinama možete ugojiti.

Šta je onda najbolje učiniti? Uopšteno govoreći, biti umeren – jesti po malo iz svake grupe namirnica. Ne bi valjalo da pokušate da živite samo na voću, jer ono nema sve hranljive sastojke koji su vam neophodni. Pošto ste još uvek mladi i razvijate se, nikakvi drastični režimi ishrane ne dolaze u obzir. Za konkretna uputstva kako bi baš vi trebalo da se hranite najbolje je da se obratite lekaru, koji će vas onda poslati nutricionisti ili dijetologu – oni su stručnjaci koji će umeti da odrede kakva ishrana bi bila optimalna za vas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.