Za ravan stomak

Nekako deluje kao logična ideja da vitke devojke nemaju problema s veličinom stomaka. Zvuči logično, ali nije uvek tako – i vitkim devojkama može da se naduje stomak. A onda ništa od ulaženja u omiljenu usku garderobu, da i ne spominjemo koliko vam je fizički neprijatno zbog nadutog stomaka i koliko se nadate da niko neće primetiti (ili vas, još gore, otvoreno pitati da li ste se ugojile). Ako i vas povremeno ili često muči naizgled potpuno bezrazložno nadut stomak (a vaga vam potvrđuje da se niste ugojili), evo šta sve može da pomogne.

Volite kafu? Preskočite je. Jeste zabavno popiti kafu s društvom, a i ujutro može da vam prija (joj, treba se probuditi u koliko-toliko normalno vreme i kad idete posle podne u školu), ali kafa može da izazove nadutost stomaka. Kao dodatak u „borbi“ za ravan stomak (a usput, i lepši ten), predlažemo vam da ujutro u dva decilitra vode sipate decilitar soka od brusnice ili sok od pola limuna i to popijete. Lepo čisti organizam i smanjuje nadimanje.

Alkohol, kao maloletni, ne bi trebalo da konsumirate uopšte – protivzakonito je. Ako ga ipak pijete, znajte da i to može da uzrokuje naduven stomak, jer alkohol zadržava vodu u organizmu.

Previše slana i previše začinjena hrana takođe izaziva zadržavanje vode u organizmu, pa samim tim i oticanje stomaka. U ovakvu hranu spadaju i supe iz kesice, prelivi za salate (mljac!) i sosovi.

Često žvaćete žvake? Žvake su zabavne, ali, nažalost, mnoge od njih izazivaju gasove u stomaku. Pogodite na šta vam onda liči stomak – a i na šta liči kad ti gasovi počnu da izlaze.

Nadutost stomaka mogu da izazovu i slatke stvari, između ostalog, i sokovi i voće (gazirani sokovi naročito izazivaju nadutost stomaka). Naravno, voće morate jesti, samo nemojte u neumerenim količinama. Hleb, takođe, izaziva nadutost (a i goji).

Postoji i hrana koja smanjuje nadutost stomaka. To su prirodni diuretici, kao što su paradajz i krastavac. Uskoro će ih biti na pijacama u većoj količini, pa – navalite i uživajte!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.