Za velike spavalice

Volite da spavate – mnogo volite da spavate. Jutro vam je najmrskiji deo dana – ušuškani ste ispod pokrivača, uživate u spavanju, a onda vas u tome omete vaš neprijatelj budilnik. Borite se da nastavite sa spavanjem, ili makar izležavanjem, do poslednjeg trenutka (ili i duže), a onda vam jedva ostane vremena da otrčite do kupatila, umijete se, operete zube, otrčite nazad do sobe, u torbu potrpate ono što vam je neophodno za taj dan (valjda potrefite bar pola potrebnih stvari) i onda brzo-brzo do škole.

Naravno, kad u takvom raspoloženju stignete do škole, nervozni ste, nemate energije ni za šta, režite na sve oko sebe i najradije biste samo spustili glavu na sto i zaspali. Tek negde krajem prepodneva se razbudite i počnete pristojno da se ponašate. Vaši prijatelji, bar oni inteligentniji, već znaju kakav vam je bioritam, pa vam pre 11 sati pre podne i ne prilaze.

Zvuči vam poznato, delimično ili u potpunosti? Onda je krajnje vreme da promenite ovakav obrazac ponašanja! Nema ničeg lošeg u tome što volite da spavate – ali da li zaista uživate u tome da prvu polovinu dana provedete u odvratnom raspoloženju i da vas prijatelji zovu, samo upola od milja, prepodnevni namćor? Da vam se iza leđa kikoću i imitiraju ujedanje? Naravno da ne uživate u nečemu takvom. Čak nije ni naročito teško sve to promeniti – potrebno je malo upornosti (i tvrdoglavost može da posluži) u početku, a posle toga sve ide lakše.

Dakle, kada budilnik zazvoni, odmah upalite svetlo. Dobra je ideja i da zavese uveče ostavite bar malo raširene, ili da roletnu ne spustite do kraja, tako će vam jutarnje svetlo pomoći u razbuđivanju. Protegnite se, zevajte i onda odmah ustanite. Neka vam bude pripremljena omiljena muzika, tako da vam je dovoljan jedan pritisak na dugme da je pustite. Muzika će poslati osmeh na vaše lice. Sad možete da se istuširate i doručkujete – odmah nakon doručka osetićete se puni energije i u mnogo boljem raspoloženju otići u školu.

Dobro raspoloženje i energija će se najverovatnije zadržati tokom celog prepodneva. Posle toga će već biti vreme za ručak i nov priliv energije, a raspoloženje će ostati tokom celog dana. Dobro raspoloženje i energija u toku celog dana – da li vam to zvuči vredno truda potrebnog da se malo više napregnete u početku kako biste ubedili sebe da odmah ustanete?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.