U trendu

Začinjavanje bez isprobavanja

Za tinejdžere se često smatra da su nestrpljivi, ali, ako bismo bili fer, trebalo bi priznati da su i mnogi odrasli nestrpljivi i brzopleti, baš kao i tinejdžeri. Jedna od ne tako retkih osobina kako tinejdžera tako i onih starijih jeste unapred formirano uverenje da znaju najbolje – bolje od svih ostalih. Misle da znaju kakva je situacija još pre nego što se sa situacijom upoznaju – pa zato smesta kreću da ispravljaju stvari, da bi ih prilagodili sebi i sopstvenim potrebama i ukusu. Dokle god ovakvim postupanjem nikome drugom ne namećete ništa, ne činite nasilje, pa niko nema pravo da vas zbog toga osuđuje – ali moguće je da sebi uskraćujete iskustvo koje bi moglo da vam se dopadne. Na šta konkretno mislimo?

Evo veoma jednostavnog i potpuno bezazlenog primera: postoje oni koji će, i pre nego što isprobaju jelo, dodati tom jelu svoj omiljeni začin. To može biti so, kečap, ili… Nije ni bitno koji je začin, poenta je da ga takva osoba dodaje u jelo pre nego što je uopšte probala to jelo, pre nego što je imala priliku da ustanovi da li joj se jelo dopada takvo kakvo jeste.

Ako se i vi tako ponašate, evo predloga: probajte da se uzdržite. Pokušajte ne samo da prvo isprobate jelo onakvo kakvo vam je servirano, bez dodavanja bilo čega, već i da ga celo pojedete takvo. Dajte sebi priliku da se naviknete na neki nov ukus, da u potpunosti osetite nov ukus. Može se desiti da vam se dopadne. Čak i ako ste sigurni da volite, recimo, samo veoma slanu hranu, ipak probajte, jer se sklonost prema ovakvoj ili onakvoj hrani povremeno promeni, pa se tako može desiti da otkrijete da uživate u nečemu što vam se ranije nije dopadalo.

Šta ako otkrijete da vam se takvo jelo nije dopalo? To nije nikakva tragedija, zar ne? Sledeći put kad dobijete to jelo, prvo ga isprobajte – za svaki slučaj, jer ne možete biti sigurni – a onda, ako ustanovite da vam se ne dopada bez dodatka ovog ili onog začina, dodajte taj začin. Ukoliko postupate na ovaj način, nećete ostati uskraćeni za ukus koji volite, a ostavićete sebi otvorenu mogućnost da otkrijete nešto novo u čemu uživate. Što više različitih stvari u kojima uživate, to bolje, zar ne?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar