najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zadirkuju vas zbog vaših interesovanja

Svako ima neka svoja interesovanja, ili skoro svako; tužno je kad nekog ama baš ništa ne zanima, sve mu je "trulo", stalno se dosađuje. Ume da bude nezgodno kada vas zbog nekih vaših interesovanja zadirkuju ili ismevaju, ali zbog toga ne bi trebalo da odustanete od onoga što vas stvarno zanima.
Nije dobra ideja zanimati se baš bilo čim – ako se radi o nečemu destruktivnom ili autodestruktivnom (recimo, zanimate se bildovanjem mišića u teretani pa to kasnije koristite da prebijete nekog, ili se "zanimate" raznoraznim alkoholnim napicima koje konsumirate u velikim količinama, ili vam je "interesovanje" da isprobate svaku postojeću drogu…), to bi trebalo izbegavati. Ali, ako se interesujete za nešto čime ne povređujete ni sebe ni druge, niko nema pravo da vas zbog toga ismeva. A dešava se.
Nekada vas ismevaju oni koji se sami smrtno dosađuju jer smatraju da je "kul" to što ih ništa ne zanima; sasvim je moguće da vam zavide jer se vi ne dosađujete, jer imate čime da popunite svoje vreme. Nekada vas ismevaju jer im ono što vas interesuje nije dovoljno "kul", na primer, rugaju vam se jer se, iako imate 15 godina, i dalje zanimate svojim lutkama (šijete im garderobu, ili im dodeljujete različite uloge pa te uloge igrate, ili…).
Ako vas ismevaju oni koji se sami smrtno dosađuju, možete im poručiti da to što se dosađuju ne znači da treba da dosađuju i vama, niste vi krivi što oni ne znaju šta će sa sobom (ako bi vam takav pristup doneo probleme ili želite da budete konstruktivniji, možete ih i jednostavno ignorisati, ili im predložiti nešto za šta vam se čini da bi moglo da ih zainteresuje). A ako se radi o onima koji smatraju da vaša interesovanja nisu dovoljno "kul", ili da su detinjasta, pa, vaša interesovanja su vaša stvar.
Dobro je dok postoji nešto što vas zanima i nešto čime se bavite, i nemojte da dopustite nikome da vas spreči u tome, da vas navede da se stidite potpuno bezazlenog interesovanja. Ko zna kuda će vas ono odvesti? U primeru s lutkama, igranje uloga vam može pomoći da bolje zamislite kako se osećaju i ponašaju drugi; ko zna, možda ćete jednog dana biti dobar psiholog; smišljanje i pravljenje garderobe za lutke bi moglo da vam pomogne da postanete modni dizajner. Šta god da je to što vas zanima, vi iz toga nešto učite, postajete bogatiji za to znanje i pri tom uživate baveći se onim što volite – ne dopustite nikome da vam to oduzme. I znajte da ste u prednosti nad svima koji vas ismevaju: da oni imaju nešto u čemu uživaju onoliko kao vi u svojim interesovanjima, ne bi im smetala vaša – ne bi imali kada ni da ih primete.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike