Zalečiti tugu

Tuga je privremeno osećanje. Ona je najčešće prouzrokovana događajima – možda niste pozvani na žurku ili niste dobro uradili test. A ponekad se prosto osećate loše dan-dva, bez nekog očiglednog razloga. Zahvata vas seta i letargija. Gubite apetit ili patite od nesanice. Ozbiljna emotivna kriza uzrokovana dramatičnim događajima kao što su razvod roditelja ili smrt može dovesti do depresija koje su dublje i duže traju. Ako shvatite da ste preplavljeni ovakvim emocijama, trebalo bi da potražite pomoć stručnih lica.

No, ako ste samo tužni, neraspoloženi, u „autu“, možete i sami učiniti nešto što će vam pomoći da prevaziđete takvo stanje. Postoji samo jedna caka – morate uraditi bar jednu od ovih stvari sami (bez uključenog televizora!). Kada ste utučeni, dobro je da provedete vreme sa prijateljima ili da izađete iz kuće. Ipak, neko vreme budite sami kako biste mogli zaista osetiti šta vam se to dešava.

Pokušajte da zapišete najintimnije misli o čemu god da razmišljate. Ne morate čak ni verovati u to što pišete – samo pišite brzo, već ćete videti šta ćete na kraju pročitati. Kada sagledate svoje strahove na papiru, možda to više neće izgledati tako užasno (naravno, možete uništiti papir ako ne želite da to neko drugi pročita).

Dok se tako osećate, sastavite listu osobina koje volite kod sebe, npr: „Ja sam dobar trkač. Dobar sam slušalac. Dopada mi se moja kosa“, ili bilo šta drugo na šta ste ponosni; samo neka lista bude što duža. Zapišite svaku sitnicu koja vam pada na pamet čak i ako vam se čini da je to glupo ili beznačajno.

Šetajte deset minuta. Svež vazduh će vam brzo razbistriti misli. Ili uposlite ruke spremajući sobu, osmislite nov raspored nameštaja. Budite u pokretu. To vam neće dati vremena da se udubljujete u ono što vas čini neraspoloženim.

Naslikajte remek-delo. Pokupite magazine, lepak, boje i slične stvari koje možete naći u kući. Napravite kolaž pun boja, senki i raznih materijala. Naslikajte sliku. Neka vas ne brine da li će slika izgledati loše ili ružno. Slikajte šta god vam se dopada.

Pustite svoj omiljeni CD (glasno, vrlo glasno) i igrajte. U redu je i da se prepustite osećanjima – muzika može biti i mračna, tužna, agresivna… Ako primetite neko svetlo na kraju tunela, krenite za tim osećajem i pustite nešto što vas nagoni da skačete nasred sobe.

Trik je u sledećem: jedini način da pobedite tugu jeste to da je potpuno prihvatite, što znači da morate da preživite svoja osećanja ukoliko želite da ih prevaziđete. Dopustite sebi da se smejete, ali i da plačete. U međuvremenu, budite pažljivi prema sebi – spavajte osam sati dnevno, hranite se uravnoteženo, odmarajte se i opuštajte se. Čak i kada ste tužni, smognite snage da se suočite sa tom tugom. Što je najvažnije – verujte sebi. Ako je situacija ozbiljnija i osećate da vam treba pomoć, potražite je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.