Zapostavljeni nakon razvoda (1)

Razvod roditelja je uvek veoma neprijatna stvar. Obično se deci kaže da se roditelji razvode međusobno, ne i od svoje dece, ali se nekad desi da se osećate kao da su se razveli i od vas. Kao da je njihov život krenuo dalje i fino im ide, a na vas su zaboravili.
Pre razvoda je bila gužva i bile su svađe. U toku razvoda je bila gužva. Ako ste uopšte dobili neke savete kako da to prebrodite, verovatno vam je rečeno da sačekate da se situacija smiri, da ćete posle toga ponovo imati i mamu i tatu, samo njih dvoje više neće živeti zajedno. Međutim, nije ispalo tako. Vi ste ostali s jednim roditeljem, a onaj drugi kao da je manje-više prestao da bude deo vašeg života. Stupio je u novi brak, dobio i novo dete (sad imate i polubrata ili polusestru), vama poklanja malo ili nimalo pažnje, i zbog svega toga se osećate nesrećno. Želite roditeljsku ljubav, a umesto nje kao da dobijate samo mrvice ili i manje od toga.
Više je mogućih razloga za ovakvo ponašanje roditelja s kojim više ne živite (ne kažemo da je takvo ponašanje opravdano, samo ne bi bilo loše da razumete zašto se tako ponaša). Ako je roditelj dobio novo dete, to dete je po svoj prilici još uvek veoma malo. Maloj deci je neophodno mnogo više pažnje nego starijoj – ne mislimo da im je potrebno više ljubavi, nego je neophodno više se vrteti oko njih i paziti na njih, a to, iz vaše perspektive, može izgledati kao da vi dobijate manje ljubavi nego to novo dete. Pored toga, taj roditelj koji više ne živi s vama, sasvim moguće, ne razmišlja trenutno najviše o vašim potrebama (ma koliko vam to hladno moglo zvučati), već o sopstvenom životu s novom porodicom koju ima. To ne znači da vas ne voli, samo da mu/joj je glava toliko puna drugih stvari da i ne shvata kako to vama izgleda.
Moguće je da se taj roditelj oseća krivim za razvod, i krivim za to što vas je izneverio(la). A nekada je reakcija na osećaj krivice ta da se distancira od svega što podseća na krivicu i na neuspeh. Ukoliko je to slučaj, trebalo bi se suočiti s tim roditeljem i reći mu da vam je potreban, kako god se osećao povodom razvoda. Ako se pak radi o tome da roditelj koji ne živi više s vama smatra da je ono drugo krivo za razvod, verovatno se oseća razočarano – i opet, distancira se od svega što ga/je podseća na to razočaranje. Tada ne bi bilo loše da tog roditelja podsetite da ste vi njegovo dete, ne samo deo neuspele veze, i da ćete ostati njegovo dete.
Sutra pročitajte šta da učinite u ovakvoj situaciji, kako biste pokušali da dobijete roditeljsku pažnju koja vam je potrebna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.