Želite lep ten? (1)

Sopstvena koža u pubertetu vam može biti konstantan izvor frustracija: te osetljiva je, te puna je bubuljica, te ovakva je, te onakva je, a stalno gledate lica svojih vršnjaka po časopisima – i skoro svi imaju predivan ten, bez mrlje, a kamoli omraženih bubuljica. Naravno, znate da je deo toga šminka – za potrebe fotografisanja za časopis našminkaće i dečake, kako bi prikrili nedostatke njihovog tena, što nije nešto čemu bi većina dečaka pribegla u svakodnevnom životu – ali čini vam se da bi njihov ten, čak i bez šminke, opet izgledao bolje nego vaš.

U čemu je tajna? Delom u genetici, jer će neki ljudi imati prirodno manje problematičnu kožu, a delom u pravilnoj nezi lica. O pravilnoj nezi ste verovatno već dosta čitali; međutim, pošto uskoro dolaze praznici, kada nekako svi žele da blesnu u punom sjaju, a pre i posle praznika su razne slave, kada takođe svi žele lepo da izgledaju, možda nije loš trenutak da vas podsetimo na neka pravila nege lica (koja bi, razume se, trebalo da primenjujete preko cele godine, pre svega zbog zdravlja svoje kože). Verovatno ćete pročitati nešto što već znate, ali verovatno će biti i nekih stvari koje niste dosad znali – a ovo o čemu pišemo je podjednako upotrebljivo i za dečake i za devojke.

Najčešći problem su bubuljice. Ako se i vi patite s njima, pogledajte se u ogledalo i proverite kako su raspoređene. Imate ih najviše po bradi i ivicama obraza? Verovali ili ne, ali najverovatniji krivac za ove bubuljice je – telefon! Pritisak i bakterije sa telefonske slušalice mogu vam iritirati kožu i uzrokovati pojavu bubuljica; od ovako raspoređenih bubuljica često pate sekretarice, kao i druge osobe čiji posao podrazumeva čestu upotrebu telefona ili iz drugih razloga često telefoniraju. Rešenje za ovaj problem nije teško: ne pritiskajte slušalicu tik uz lice (bez obzira na to koliko vam uzbudljivo bilo ono što dolazi sa drugog kraja žice) i dezinfikujte je svakog dana.

Koža vam je masna i bubuljičava? Jedan od vaših glavnih neprijatelja je vaš sopstveni jastuk, pošto će se masnoća i prljavština sa jastuka (koje su tu dospele sa vaše kože i kose) skupljati na ivicama vaše kože, tako je dodatno prljajući i iritirajući. Opet, rešenje je jednostavno – menjajte jastučnicu nekoliko puta nedeljno, recimo, na dva-tri dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.