Žito i kukolj

„Ti prokleti tinejdžeri; tako su nezreli, samo traže nevolju.“

To je komentar koji čujete skoro svakog dana. Izgleda da odrasli misle kako su svi tinejdžeri neodgovorni, nezreli, neznalice i da se uvek uvaljuju u probleme, što i te kako može da iritira. Niko ne spori da postoje i trule jabuke, ali zar ih nema u i svakoj drugoj grupi? Bez obzira na to, upravo tinejdžere prati ovaj ne baš previše razumljiv stereotip.

Zapravo, najviše nervira činjenica da su isti ti odrasli prepuni „svetlih“ primera kada žale za svojom mladošću. Jedino što ti primeri govore mladim ljudima jeste to da su u suštini svi oni prošli kroz iste faze – upadali su u nevolje, eksperimentisali, zabavljali su se. Zar nije upravo to suština tinejdžerskog doba? Da li je to neminovan proces? Hoće li današnji tinejdžeri koju deceniju kasnije gunđati s istim žarom, ne razumevajući neke nove mlade ljude?

Šta je tako loše kod tinejdžera? Zar su oni zbilja krivi za sva zla ovog sveta? To pitanje ponavlja se iz generacije u generaciju, ali je odgovor još uvek misterija. Jedan od ključnih razloga što se mladi ponašaju baš tako kako se ponašaju jeste nedostatak roditeljske pažnje. Klinci traže da im se roditelji posvete, vape za tim. Ako ih roditelji primećuju samo kada urade nešto „pogrešno“ ili „loše“, normalno je da će većina mladih to definitivno i uraditi.

Dakle, tinejdžeri imaju stvarno lošu reputaciju. Ali, ne može se sporiti da se u svemu tome snalaze mnogo bolje od prošlih generacija. Uostalom, startne pozicije nisu ni približno iste. Današnji klinci suočavaju se sa prevelikim problemima, sa očekivanjima i zahtevima koji nisu ni postavljani pred ranije generacije, a kamoli da su očekivani grandiozni rezultati. Svidelo se to nekome ili ne, upravo će ti tinejdžeri kontrolisati svet jednoga dana. Kada odrasli govore kako današnje generacije nisu sposobne za takvu vrstu odgovornosti, previđaju činjenicu da su to već danas veoma sposobni mladi ljudi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.