Život s protezom (1)

Kada vam je prvi put rečeno da morate nositi protezu, verovatno niste bili oduševljeni tom novošću! Uostalom, gomila metala i gumenih obruča u ustima i nije tako ugodna. Ipak, cela ta konstrukcija ima za cilj samo jedno: da vaš osmeh bude širok i očaravajući. Kad skinete protezu, izgledaćete sjajno na svim tim porodičnim fotografijama – sa novim i pravilnim osmehom!

Ako su mama i tata primetili da su vaši zubi malo iskrivljeni, ne brinite. Imate ogromno društvo. Mnogi klinci nemaju pravilne zube. Zapravo, pogledajte malo bolje društvo u razredu – ni oni verovatno nemaju savršeno prave zube.

Ponekad zubi prosto rastu ukoso, ili vam donja i gornja vilica nisu iste veličine. Šta god da je slučaj, možete imati nepravilan ugriz. Nakon pregleda, zubar može ustanoviti na koji način proteza može da sredi taj problem.

Postoje i dobre novosti: proteze su danas mnogo manje primetne i neugodne no što su bile dok su vaši roditelji bili klinci. Metalne proteze su i dalje u upotrebi, ali su takve strukture i boje da su gotovo neprimetne. Čak postoje i one koje su iza zuba, gde ih niko ne može videti.

Zaboravite na to da ćete izgledati čudno sa ovim izumom u ustima. Neki klinci čak povremeno traže od stomatologa da im promeni boju proteze kako bi izgledali „kul“ sa tim jarkim bojama u ustima. Pokušajte da se zabavite, to je sjajan način da vam vreme s protezom brže prođe.

Proteza sprečava nepravilan položaj zuba. U određenom periodu pritiska zube kako bi oni bili pravilno postavljeni. Vaš stomatolog može ustanoviti da je vašim zubima potreban poseban tretman i da obična proteza nije dovoljna. Ako morate da koristite i tu specijalnu opremu, ne paničite! Verovatno ćete je nositi samo preko noći ili nekoliko sati kod kuće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.