Zlatna pravila tračarenja

Volite da tračarite. Ko ne voli? Recite iskreno: zar nije super slušati razne zanimljive „pričice“ o poznatima i nepoznatima? Pošto svi, u manjoj ili većoj meri, vole da slušaju takve priče, zar nije super i pričati ih – tako će vas garantovano svi slušati i sve će zanimati šta imate da kažete? Tračare svi, i mlađi i stariji, i muški i ženski, i oni koji priznaju da vole da čuju poneki trač, i oni koji to poriču.

Ipak, trač je na lošem glasu – naravno, to su oni „zlobni tračevi“; osoba koja ih „pusti“ ima za cilj da povredi nekog ili da se, u većoj meri nego što je pristojno, meša u tuđ život. Nije uvek lako proceniti dokle smete da idete u nekoj „sočnoj pričici“. Zato, evo saveta kako da tračarite, a da pri tom nikog ne povredite (i, shodno tome, ostanete omiljeni u društvu).

Trač nije isto što i nečija tajna. Ako vam neko kaže svoju tajnu, shvatite to kao znak poverenja i prijateljstva – i nipošto nemojte širiti to dalje, ma koliko ta tajna bila „sočna“! Odavanje tuđih tajni je jedan od najbržih i najefikasnijih načina da ostanete bez prijatelja i da vam niko ne veruje.

Tračarite pametno: saslušajte svaki trač i začudite se, čak i ako ste već čuli za to. Tako će se osoba koja vam je ispričala trač osetiti prijatno, a obezbeđujete i sličan prijem sopstvenih „pričica“, za slučaj da je neko iz društva već čuo ono što želite da ispričate. Ne zaboravite: dobra priča je dobra priča i ništa ne smeta i ako je čujete nekoliko puta!

Može se desiti da čujete da su vas prijatelj ili prijateljica nazvali nekim ružnim imenom, recimo „glupom kravom“. Obavezno sa tom osobom razgovarajte o tome, ali bez optužbi. To što ste čuli je ipak samo „rekla-kazala“, to jest trač – a tračeve je najlakše prekinuti istinom.

Čuli ste trač o sebi i doživeli to lično (a ne samo kao glupu pričicu koja se širi o vama)? Nije dobra ideja da uzvratite istom merom, jer će to svi shvatiti kao znak nemoći, a možda i kao potvrdu trača. Sačekajte neko vreme, a onda pustite potpuno nov trač i pobrinite se da niko ne zna od koga je trač potekao.

Svako čudo za tri dana – svi će preći na prepričavanje novog trača, a onaj o vama biće zaboravljen. Samo obratite pažnju na to da trač koji pustite nikog ne povredi.

To je to – pravila kako tračariti, a da se o vama ne priča da ste alapača koja samo ogovara. Uživajte u jednoj od omiljenih društvenih zanimacija!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.