U trendu

Ako nemate klima-uređaj, ova biljka može vam pomoći da snizite temperaturu u stanu

Ako volite biljke, evo još jednog razloga da svoju kuću pretvorite u zelenu oazu. Zbog svoje sposobnosti pročišćavanja vazduha i upijanja toplote, trebalo bi samo malo da se potrudite da sanseverija, poznata i kao svekrvin jezik, preživi, piše Elle.

Pročišćava vazduh

Među svim vrstama biljaka, neke imaju neverovatne sposobnosti da budu puno više od običnog lepog cveta. Na primer, poznata sanseverija – biljka zelenih listova intenzivnih boja, kruta i uspravna, koja osim što je dekorativna ima sposobnost pročišćavanja vazduha u kući, uspeva na skrovitim mestima, dobro se prilagođava skoro svakom prostoru, zahteva malo pažnje i upija malo letnje toplote.

Sanseverija, ili svekrvin jezik, kako je još zovu, popularna je biljka koja ne zahteva mnogo održavanja. Poreklom iz tropske Afrike i Azije, ova vrsta je postala vrlo cenjena biljka u čitavom svetu zbog svoje sposobnosti prilagođavanja različitim svetlosnim i temperaturnim uslovima. Jedna od najistaknutijih odlika ove biljke je njena sposobnost fotosinteze noću, za razliku od većine biljaka koje to rade danju. Ovaj noćni proces podrazumeva da sanseverija tokom noći oslobađa kiseonik i apsorbuje ugljendioksid, što doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha u prostoru u kojem se nalazi.

Upija toksine

Sanseverija takođe pomaže u rashlađivanju okoline. Tokom vrelih dana ona kroz lišće ispušta vlagu u vazduh, što ima prirodni efekt hlađenja.

Još jedna prednost ove biljke je njena sposobnost upijanja toksina rasprostranjenih u vazduhu. Dokazano je da ova biljka može da ukloni nepoželjna hemijska jedinjenja, poput benzena, trikloretilena i formaldehida, koja emituju proizvodi za čišćenje, boje ili nameštaj. Poboljšanjem kvaliteta vazduha sanseverija doprinosi stvaranju zdravijeg životnog prostora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар