Ako ovako zalivate sobno cveće – propašće, OVO će ga preporoditi!

Sobno cveće zahteva posebnu negu

U sobi u kojoj najčešće boravite treba da imate bar nekoliko sobnih biljaka.

Ne samo što predstavljaju lepu i prirodnu dekoraciju, već i prečišćavaju vazduh.

Međutim, svaka biljka zahteva održavanje ako želite da vam traje što duže i da ima lepe cvetove.

Ako niste sigurni, trebalo bi da proverite da li ispravno zalivate svoje sobno cveće.

Prva stvar koju nikako ne treba da radite, jeste da zalivate cveće u toku dana. Najbolje je da to radite ili rano ujutru ili predveče, nakon što sunce zađe. Vodite računa o tome da ne zalivate cveće ako je direktno izloženo sunčevoj svetlosti jer će se na taj način ono brže osušiti, a postoji i opasnost da cvetovi počnu da se lome i da ispadaju.

Takođe, vodite računa o tome da voda kojom zalivate cveće nije suviše hladna jer i to može nepovoljno delovati po vašu biljku. Najbolje je da napunite flaše vodom i da ih ostavite na suncu, a onda da predveče pomoću te vode zalijete cveće.

Nikako ne smete zalivati biljku hladno vodom, kafom ili gaziranim pićem. Postoje određene tečnosti koje, pored vode, možete koristiti za zalivanje svojih sobnih biljaka, zbog čega će ono početi još lepše da cveta.

Kišnica je pravo zlato kad je u pitanju voda za zalivanje zato što je “meka” i sadrži nizak nivo soli. S obzirom da nam kišnica nije uvek dostupna kada želimo da zalijemo cveće, trebalo bi da pronađete način za sakupljanje kišnice. Ako imate krov ili nadstrešnicu gde možete postaviti bure, onda je to jedan od dobrih načina da sačuvate kišnicu za zalivanje svojih biljaka.

Voda u kojoj blanširate ili kuvate povrće je takođe dobra za vaše biljke. Često je bogata vitaminima i mineralima koji biljci mogu pomoći pri cvetanju. Ono o čemu treba da povedete računa, jeste da ta voda nema dodatke u vidu soli, šećera, ulja ili skroba. Tu tečnost treba da iskoristite čim se ohladi, inače postoji opasnost da se u njoj razviju bakterije koje mogu uništiti biljku.

Za istu svrhu možete koristiti i vodu koja je prethodno stajala u akvarijumu. Svi izvori vode kao što su ribnjak, jezero ili potok su odlični izbori za biljke. Vodite računa o industrijskim izvorima zagađenja, ali ako ima biljaka i životinja, najverovatnije je to dobra voda za zalivanje.

Otopljen led je takođe dobar za biljke. Sačekajte da se u potpunosti otopi pre zalivanja, a možete staviti i kockice leda direktno u saksiju, samo treba da vodite računa da ne dodiruje biljku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar