U trendu

Alatke za rad u bašti

U reklamama, filmovima i serijama često možemo da vidimo prikladno obučene i opremljene baštovane i baštovanke. Pošto su rad u bašti, boravak na otvorenom i bavljenje biljkama uopšte veoma korisni i za telo i za duh, mi vam ih najtoplije preporučujemo, a opremu i alat sasvim slobodno možete staviti u drugi plan. Ionako ne snimate film, zar ne?
Naravno, većini nas tempo života ne dozvoljava da se u taj baštovanski posao upuštamo veoma temeljno, ali bi neka pravila ipak trebalo poštovati.
Za početak, to su pravila o zaštiti na radu. Trebalo bi imati kakvo-takvo komotno odelo za rad u bašti – ne zbog komšiluka nego da ne biste prljali svoju svakodnevnu odeću. Takođe, nije loše prilikom ovog rada koristiti rukavice. Ne moraju da imaju cvetne uzorke kao one iz filma, sasvim dobro će poslužiti i gumene sanitarne rukavice.
Od univerzalnih alata za rad u bašti neophodni su vam motika, grablje, ašov, metla, kanta i kolica za odnošenje različitog otpada.
U zavisnosti od toga kakvu baštu imate, koliko je velika, šta u njoj gajite i kakva joj je namena mogu vam biti potrebni i delovi poljoprivredne mehanizacije kao što su kosilica ili motokultivator.
Ako uzgajate cveće u bašti male površine, biće vam sasvim dovoljni setovi alata koje možete kupiti u svakom supermarketu u vidu minijaturnih grablji, ašova i motičice.
Postoje i alati za sađenje, sejanje, kao i za vađenje lukovica (da biste koristili ovaj poslednji, neophodno je da prethodno dobro zapamtite ili obeležite mesta na kojima vam se nalaze lukovice). Što se ozbiljnije bavite održavanjem bašte, biće vam potrebno i sve više alatki, ali ćete istovremeno steći i preko potrebno iskustvo i vremenom ćete količinu alata svesti na najmanju moguću meru.
Alat koji posedujte redovno čistite i čuvajte ga na suvom mestu gde će biti zaštićen od loših atmosferskih uslova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.