U trendu

Evo kako možete ukloniti mrlje od omekšivača s odeće

Kada koristite previše omekšivača, njegov silikonski sastojak može se zalepiti za vlakna odeće, ostavljajući masnu mrlju na vašoj sveže opranoj odeći. Ako ne uočite mrlju nakon pranja i stavite odeću u sušilicu, visoka temperatura će pogoršati stvari. Međutim, problem se može izbeći.

Omekšivač rublja možete razrediti vodom, koristiti ga manje pri svakom pranju i nikada ga ne sipati direktno na odjeću. Ali, ako ste već suočeni s mrljom, tada u spas dolaze sirće ili izbeljivač.

Kako ukloniti mokre mrlje od omekšivača

Ako su se mrlje od omekšivača pojavile nakon što je vaša mašina završila ciklus pranja, nemojte se uznemiravati – samo im je potrebna još jedna centrifuga. Odevne predmete možete vratiti u mašinu i pokrenuti normalan ciklus s vodom i dve šoljice alkoholnog destilovanog sirćeta – za belo rublje.

Kiselina će otopiti ostatke omekšivača nakupljenog na vlaknima. Osim toga, ocat ne samo da uklanja mrlje, već i omekšava vašu odjeću. Bio bi odlična zamjena za omekšivače koji stvaraju mrlje, ali je pregrub za perilicu rublja. Ako se često koristi, kiselina može oštetiti gumene dijelove uređaja.

Za obojenu odeću prvo morate da dodate sirće u vodu kako biste razredili sredstvo za čišćenje pre nego što u nju ubacite garderobu, budući da kisela svojstva sirćeta imaju sredstvo za izbeljivanje. Nema potrebe za dodavanjem deterdženta ili sapuna. Nakon što ciklus završi, mrlje bi trebalo da nestanu Međutim, ako se mrlja osuši na tkanini, biće potrebno više rada da se ukloni.

Kako ukloniti suve mrlje od omekšivača

Kada odeća s ostacima omekšivača prolazi kroz sušilicu, visoka toplota ostavlja mrlju. Međutim, te mrlje ne moraju da budu trajne. Samo ih treba nakvasiti pre ponovnog pranja.

Jednostavno pustite da se tkanine namaču u izbeljivaču na bazi kiseonika i toploj vodi. Izbeljivač veša na bazi kiseonika je bezbedan za boju, za razliku od hlornog izbeljivača. Takođe prosvetljuje i dezodoriše vašu odeću, prenosi N1.info.hr.

Ali može oštetiti vaše proizvode od vune, svile i kože. Ove osetljive tkanine ćete umesto toga hteti da operete ručno s blagim deterdžentom za posuđe ako imaju ostataka omekšivača, zatim ih isperite i osušite na vazduhu.

Za ostalu odeću koja može da podnese namakanje, sledite upute proizvoda za izbeljivanje za odnos izbeljivača i vode. Uopšteno, trebalo bi da bude otprilike jedan deo izbeljivača na pet delova vode. Pustite da se umrljana odeća namače najmanje 3 sata, a možete je ostaviti i ceo dan. Nakon pranja, operite u redovnom ciklusu u vodi bez deterdženta ili omekšivača. Odeća će biti kao nova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar