U trendu

Kako negovati orhideje sada kada kreće hladno vreme i sve je manje sunca: Zlata vredni saveti

Orhideja je veoma zahtevan cvet, ali se na kraju, kada procveta, sav trud isplati.

Ovim nežnim cvetovima potrebna je odgovarajuća nega i posvećenost, odnosno, moraju da budu na izvoru svetlosti i odgovara im određena temperatura.

Ovo je lako izvodljivo kada je proleće ili leto, ali šta raditi sada, kada kreće hladno vreme?

Srećom, i za ovo postoji rešenje.

Najčešća greška koju ljudi prave je da orhideju stave u ukrasnu posudu u boji. Zapravo, orhideja bi trebalo da bude u providnoj i plastičnoj saksiji, kako bi sunčevi zraci uspeli da dođu direktno do korena.

Zato je veoma bitno, posebno u toku zime da ih stavite na mesto gde znate da ima dosta svetlosti i izvadite ih iz ukrasnih saksija.

Orhidejama je u toku zime potrebna topla prostorija sa dosta vazdušne vlage, kao što su kupatilo ili kuhinja. Ne treba ih stavljati blizu izvora toplote, na pozicije sa promajom ili hladnim vazdušnim strujama.

S obzirom na to da orhideje obožavaju vlagu, naš savet je da ih na sve dve ili tri nedelje potopite u vodu. Čepom začepite kadu, pustite vodu otprilike dva prsta vodoravno i stavite saksije sa orhidejom i tu ih ostavite nekoliko sati.

Savet je takođe da, na svaka dva ili tri dana, prskate listove orhideje. Treba paziti da prskate samo lišće, stablo i koren, ali ne cvetove, piše Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar