U trendu

Mnogi su u dilemi i greše, ovo je idealna količina deterdženta za pranje u veš mašini

Verovatno vam se desilo da izvučete veš iz veš mašine, očekujući nešto mekano i nežno, a doživite da dohvatite hrpu grube tkanine koja je vrlo kruta i neudobna za nošenje.

Ako je tako, velike su šanse da koristite preveliku količinu deterdženta za veš. On će očistiti prljavštinu i mrlje, ali će stvoriti novi problem: Ostaci deterdženta koji se nisu dobro isprali dovešće do toga da odeća bude gruba na dodir i grebe prilikom nošenja.

Pored toga, previše deterdženta dovešćće do stvaranja prebogate pene u mašini, zbog čega će se komadi veša’zalepiti’ jedni za druge, pa se tako neće ni oprati dobro.

Koliko deterdženta zapravo treba koristiti? 
Dovoljne su dve kašike za profesionalnu mašinu koja može primiti oko 12 kilograma veša, odnosno jedna kašika deterdženta za prosečnu mašinu koja prima oko 8 kilograma – piše Wirecutter.

Ako perete na ruke, potrebno ga je još i manje. Istina, količina deterdženta koja je potrebna može se razlikovati od marke do marke, no čak i kada na deklaraciji na stražnjoj strani boce piše da ga treba staviti više, imajte na umu da tu uputu pišu proizvođači, kojima je cilj da ga potrošite i kupujete više, upozorava Wirecutter.

Stvari mogu biti i gore ako upotrebljavate deterdžent visoke efikasnosti (HE), koji predstavlja visoko koncentrisanu formulu s malo pene i može se koristiti u tradicionalnim i HE mašinama. Ti su deterdženti najčešće dvostruka koncentracija ‘običnih’, pa ih treba i duplo manje, pogotovo kad uzmete u obzir da nove mašine visoke efikasnosti koriste i manje vode za pranje veša od tradicionalnih. Tako se uobičajene količine deterdženta zapravo ne mogu ni rastopiti.

Kako skinuti s veša nakupine previše deterdženta? 
Da biste odeći vratili puni sjaj, morate ukloniti višak deterdženta koji se upio u vlakna. Whirlpool savetuje natapanje veša u mešavini sirćeta i vode. U dubokom sudoperu ili kadi pomešajte 1 šoljicu sirćeta  u 1 litri vode i  nakvasite odjeću. Istrljajte vidljive nanose deterdženta, natapajte oko sat vremena, pa stavite u mašinu na ciklus ispiranja odeće.

Još jedna metoda proslavila se ovih dana na Tik-Toku: Pripremite specifičnu kombinaciju sastojaka – flašu vruće vode, ½ šoljicu boraksa, ½ šalice sode bikarbone i malu količinu deterdženta. Dodajte veš u kadu, nakvasite ga dobro, pa ostavite četiri sata. Potom iscedite i stavite odeću na uobičajeni ciklus pranja. Možda neće učiniti odeću jako mekanim, ali će sigurno sprečiti nakupljanje viška deterdženta ili omekšivača u vlaknima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar