U trendu

Na ova dva mesta u kući nikad ne stavljajte buket cveća ako želite da traje duže

Cveću koje stavljate u vazu svakako nakon kupovine skratite stabljike za oko jedan centimetar i to ukoso – tako će cvet imati priliku dobiti više vode. Stabljiku ne secite makazama već nožem

1. Držite ga dalje od voća

– Neke biljne vrste emituju više etilena od drugih. Na primer, paradajz, jabuke, banane i kruške, ali i mnogi drugi plodovi, ispuštaju visok nivo etilena, biljnog hormona koji je važan za dozrevanje plodova. Kad se jednom nađe u vazduhu, etilen može daleko da putuje, ali pritom se rasprši i izgubi deo svoje snage – objasnila je Karen Čang, profesorka na Univerzitetu Merilend.

– Cveće u vazi brže propada ako se nalazi pored otvorene posude s voćem pa ga držite podalje, ako želite da vam traje duže – dodala je.

2. Ne stavljajte ga blizu gasa

– Prirodni gas i nafta, takođe, su glavni izvori etilena koji je prirodni nusprodukt sagorevanja, što znači da mogu biti štetni za cveće. Sprovedeno je istraživanje na prometnom auto putu Beltway u Vašingtonu koje je otkrilo da su visoki nivoi etilena iz izduvnih gasova automobila uzrokovali zaostajanje u rastu obližnjih biljaka – kaže Čang.

– Kad je etilen hemijski uklonjen iz okruženja Beltway, biljke su počele da izgledaju puno bolje. I 1800-ih, kad su ulične svetiljke gorele na gas, drveću oko njih je pojačano ispadalo lišće. Stoga, bilo da je cveće sečeno ili ne, držite ga podalje od izvora gasa, bili to izduvni gasovi automobila, roštilj, kamin na plin, šporet, uljane svetiljke itd. – dodala je, a prenosi mindbodygreen.com.

Još nekoliko saveta kako da vam buket cveća u vazi duže traje

Kao prvo, nemojte preterivati s vodom koju stavljate u vazu – dovoljno je napuniti do 1/3. Potom je ostavite neko vreme na sobnoj temperaturi kako ne bi bila previše hladna.

Cveću koje stavljate u vazu svakako nakon kupovine skratite stabljike za oko jedan centimetar i to ukoso – tako će cvet imati priliku da dobije više vode. Stabljiku ne secite makazama jer je tako gnječite, što nije dobro, već napravite rez nožem.

Takođe, uklonite mu donje listove kako ne bi počeli da trunu u dodiru s vodom i tako stvaraju nepotrebne bakterije koje cveću smetaju. Vodu menjajte svaki drugi dan.

Ukoliko u vazu stavljate cveće koje ispušta sluz, tada vodu menjajte svakodnevno. Želite li dodatno da se potrudite za dugovečnost cveća, u vodu stavite malo šećera (on hrani biljku), komadić izmrvljenog aspirina (održava biljku svježom tako što reguliše pH vode i drži ga na dobrom nivou) i malo soka od limuna (produžuje cveću život).

Nije loša ideja dodati i mrvicu sirćeta jer ima antibakterijsko delovanje – na litar vode dodajte dve kašike alkoholnog sirćeta. Sličan efekat ima i spuštanje bakarne kovanice u vodu ili malo soli.

Vazu sa cvećem držite na svetlom mestu, ali izbegavajte direktno sunce ili mesta uz radijatore jer će se pupoljci prebrzo otvoriti, piše 24sta.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.