U trendu

Ne morate više da ribate rernu: Jedan proizvod ih kuhinje čisti je preko noći

Čišćenje prljave rerne je jedan od najdosadnijih i frustrirajućih kućnih poslova koji želite da odložite što je duže moguće. Ostaci masnoće i zagorele hrane često zahtevaju više od jednostavnog brisanja kako bi rerna opet bila čista. I svako odlaganje samo pogoršava situaciju. Ali šta kažete na čišćenje dok vi mirno spavate, a alkoholno sirće obavi sve umesto vas. Verujte, i ovaj scenario je moguć!

Da biste na ovaj način očistili rernu, potrebna vam je samo vatrostalna posuda, alkoholno sirće, voda, šerpa i malo najobičnijeg deterdženta za posuđe. A ujutru, kada se probudite, dovoljno je da samo prebrišete rernu.

Prvo, zagrejte rernu na 80°C, dok se ona zagreva, prokuvajte 2 litra vode u šerpi. Kad je rerni došla na traženu temperaturu, isključite je. U rernu, na gornju rešetku, stavite vatrostalnu posudu s pola litra alkoholnog sirćeta. Zatim dodajte šerpu s vrućom vodom na dno rerne i zatvorite je do ujutro. Možete i prokuvati alkoholno sirće zajedno s vodom i staviti ih u rernu.

Sledećeg dana otvorite vrata rerne kako biste pustili da se ispari miris sirćeta. Dodajte malo deterdženta za posuđe u sirće i koristite taj rastvor za čišćenje različitih delova rerne. Zatim isperite i obrišite.

Alkoholno sirće nemojte miješati sa sodom bikarbonom jer poništavaju međusobno djelovanje.

Ako se pitate zašto je ova metoda delotvorna, evo odgovora: sirće je već ionako vrlo efikasno u odmašćivanju i uklanjanju mrlja iz rerne, naročito kada se prethodno zagreje. Prokuvavanje vode i zagrejana rerna pomažu njegovim parama da otapa tvrdokorne masnoće i prljavštinu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar