U trendu

Peškiri su vam kao šmirgla? Prokuvajte vodu, dodajte šaku ove osušene biljke i biće mekši nego ikad

Kada tek kupimo peškire, njihova mekoća tera nas da ih obmotamo oko sebe i ušuškam se i uz šolju čaja i omiljenu knjigu. Nažalost, agresivni deterdženti i učestalo pranje mogu stvrdnuti vlakna pa s vremenom nestaje onaj prijatan osećaj mekoće. Iako bi se stavljanje omekšivača u mašinu za pranje veša činilo kao logično rešenje, to bi moglo samo dodatno da pogorša situaciju. Umesto s omekšivačem kupljenim u supermarketu, probajte da peškire omekšate sastojcima koje već imate kod kuće.

Sirće

Alkoholno ili jabukovo, sirće je prirodno sredstvo protiv kamenca, dezinfikuje, uklanja neprijatne mirise, a može pomoći i kod pranja peškira. U odeljak mašine za pranje veša stavlja se nekoliko kašika sirćeta, a razlika bi trebalo da se primeti već nakon prvog pranja. Osim što će peškiri biti mekani, sirće će „oživeti“ i njihove boje.

Kamilica

Iako je najpoznatija kao čaj koji deluje umirujuće, kamilica je takođe jedno od potencijalnih rešenja kada peškiri postanu grubi. Potrebno je prokuvati jedan litar vode i u njega ubaciti šaku osušene kamilice ili vrećicu ovog čaja. Nakon što se potpuno ohladi, tečnost procedite i prelijte u lavor i u njega stavite čiste, ali grube peškire. Pustite da se namaču 15-ak minuta, iscedite ih i stavite da se suše, ali ne direktno na suncu!

Soda bikarbona

Ako vam se čini da vas peškir grebu svaki put kad ih koristite, uzmite posudu s vodom i u nju stavite kašiku sode bikarbone. Namačite celu noć, a zatim iscedite peškire. Soda bikarbona omekšaće vlakna i ukloniti neprijatne mirise.

So

Jeftin je i svestran lek za peškire jer će uravnotežiti tvrdoću vode, koja je često odgovorna za stvrdnjavanje peškira. Pri svakom pranju peškira možete dodati malo soli, posle ćete biti vrlo zadovoljni.

So, soda bikarbona i sirće

Probajte da iskombinujete različite sastojke koje sigurno imate u svom domu. Mešavina soli, sode bikarbone i sirćeta, tvrdi se, sigurno će omekšati peškire. U lavor s toplom vodom sipajte čašu sirćeta i dodajte 50 grama soli i 30 grama sode bikarbone. Videćete kako soda bikarbona reaguje s sirćetom. Nakvasite peškire i ostavite ih neko vreme. Posle ih ocedite i osušite.

Trik za još mekše peškire

Kad se peškiri nakon jednog od spomenutih tretmana osuše, postoji jedan trik uz koji će njihova vlakna biti još mekša. Naime, kako bi „podigli“ vlakna neki „češljaju“ peškire mekanim četkama. Na taj način vraćaju vlaknima funkciju i revitalizuju ih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar