U trendu

Temperatura u vašem frižideru nikad ne sme da bude viša od ove

Nutricionista Liza Ričards upozorava da se u slučaju pogrešno postavljene temperature u frižideru mogu širiti mikroorganizmi i patogeni koji mogu da izazovu određene bolesti.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) kaže da je Listeria jedna vrsta bakterija koja može uzrokovati ove bolesti. Nutricionista Aleksis Martinez kaže da se patogeni najlakše razvijaju na temperaturama između 21 i 51°C.

– Za razliku od većine bakterija, klice listerije mogu rasti i širiti se u frižideru. Klice se ne razmnožavaju samo na hladnoj temperaturi, već bi mogle da kontaminiraju vaš frižider i prošire se na drugu hranu – upozorava FDA.

Kako bi ostaci hrane bili bezbedni za konzumaciju, nakon što ih izvadite iz frižidera trebalo bi ih zagrevati na temperaturi 70°C najmanje 15 sekundi, dodala je Martinez.

FDA kaže da bi trebalo održavati temperaturu svog frižidera na ili ispod 4,4°C i povremeno proveravati temperaturu pomoću termometra.

Takođe, bez obzira na temperaturu, većina ostataka je bezbedna u frižideru samo tri do četiri dana. Jedini izuzetak od ovog pravila je ako ste hranu pre toga podgrejali. Prema Američkom ministarstvu poljoprivrede tako ste joj produžili rok na dodatna tri dana, ali kvalitet hrane će se smanjiti pa svaki put podgrejete samo potrebnu količinu, piše Best Life.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar