U trendu

Zašto vam ne cveta orhideja? Evo šta treba uraditi umesto da je zalivate

Orhideja phalaenopsis – jedna je od najlepših sobnih biljaka. Po pravilu je kupujemo kada je u cvatu. Vremenom cvetovi opadaju, a vlasnici orhideja počinju da se pitaju rade li nešto pogrešno. Evo zašto orhideja ne cveta i kako se to može popraviti.

Prosječna dužina cvetanja orhideje phalaenopsis  je tri meseca. Obično cveta dva ili tri puta godišnje. Pauza između cvetanja može biti odložena i za nekoliko meseci.

Kako bi uživali u češćem cvetanju ove biljke pomoći će sledeći saveti.

  • Stvorite orhideji temperaturnu razliku: stavite je preko noći na prohladno mesto (do 15 stepeni).
  • Smanjiti količinu azota u prihrani. Fosfor treba da ima prednost, jer u stvari, on stimuliše cvetanje.
  • Vlažiti vazduh oko biljke.
  • Premestite biljku na 5 dana na tamno mesto. Kroz tri nedelje orhideja treba da pusti pupoljke. Ovaj način je pogodan samo za odrasle i zdrave biljke.
  • Umesto zalivanja preporučuje se da se u saksiju s orhidejom stavi par kocki leda, tako će ona brže procvetati.
  • Ako primetite da kod nerascvetale orhideje aktivno rastu korenje ili listovi, znači da ima odgovarajući način razvoja. Dok se ovaj period ne završi, biljka neće procvetati. Budite strpljivi.

Najbitnija stvar je – osigurajte svojoj biljci odgovarajuću negu. Ona voli puno svetlosti i plaši se preterane vlage. Za vreme cvetanja, zaliva se po malo, dva puta nedeljno, a za vreme mirovanja – dovoljno je i jednom nedeljno, piše Uspešna žena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar