Ceo svet je obožavao, a umrla je sama i bolesna

Đia je bila prvi američki model kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih godina prošlog veka. Poreklom iz Italije, u čijoj lepoti su se ogledali i irski i velški geni, Đia Karanđi je bila toliko popularna da su, onda tek početnicu, Sindi Kraford nazivali „mala Đia“. Kad se preselila iz Filadelfije u Njujork sa samo 17 godina, brzo je stekla veliku popularnost. Postala je omiljeni model poznatih fotografa, Frančeska Skavule i Artura Elgorda i pozirala za njihove fotografije u celom svetu, a radila je za Dior, Dajan von Firstenberg, Armani, Versaće, YSL i mnoge druge kultne brandove.

Do 1978, Đia je postala najveći svetski model svoje ere. Slava joj je takođe donela status redovnog gosta „Kluba 54“, gde redovno koristi kokain i kasnije se razvija u zavisnost od heroina. U oktobru 1978. Karanđi je imala prvo veliko snimanje sa fotografom Krisom von Vengenhajmom. Na snimanju, upoznala je kozmetičara Sendi Linter, u koju se i zaljubila.

❤❤ #giacarangi #candid #keepsmiling #followforfollow #newaccount #like4like

A post shared by Gia Marie Carangi 🌹 (@giacarangi4ever) on

Poreklom iz nestabilne porodice, u kojoj je često gledala roditelje kako se svađaju, htela je samo mir i stabilan odnos. Želela je Sendinu ljubav, ali njena ljubav nije bila uzvraćena.

Neuzvraćena ljubav i smrt agentkinje učinili su Đijinu žalost još većom. Njena zavisnost od heroina je samo rasla. „Jednom nije mogla da pronađe drogu u torbi i počela je jako da plače. Doslovno sam morao da je spustim na krevet dok nije zaspala“, priseća se poznati fotograf Frančesko Skavula jednog slikanja na Karibima. Do 1980. godine, njena zavisnost postala je potpuno jasna. Nije se pojavila na slikanju, a kad se pojavila, zaspala bi dok su je fotografisali. Štaviše, na naslovnici izdanja časopisa Vogue iz novembra 1980. godine na njenom licu videli su se jasni tragovi zavisnosti.

Pokušaj odvikavanja od droge prekinut je kada je njen dobar prijatelj i fotograf Kris von Vengenhajm poginuo u automobilskoj nesreći. Zatim se zaključala u kupatilo, gde je satima konzumirala heroin. Dok joj je karijera bledjela, Skavula joj je dao posljednju priliku da se vrati na velika vrata i dao joj naslovnicu časopisa Cosmopolitan. Bio je to i njen poslednji pokušaj. Kad je 1983. godine uhvaćena sa drogom na setu, bio je to poslednji pečat njene karijere. Niko više nije želeo da sarađuje ​​sa njom i pala je u zaborav. Nakon šest meseci rehabilitacije, Đia se vratila u rodnu Filadelfiju i upisala je kurs fotografije i počela da živi smirenijim životom. Samo tri meseca kasnije, odlazi u Atlantik Siti i počinje da konzumira heroin. Kako bi zaradila za drogu, bivši model upada u pakao prostitucije, a sumnja se da je silovana više puta.

Miss you Gia 29.01.1960 – 18.11.1986 #giacarangi

A post shared by Rachele Gerolimetto (@therackyhorrorpictureshow) on

Nije prošlo puno vremena pre nego što se Đia vratila kući. Njena majka odmah je odvela u bolnicu, gde je u početku primljena zbog upale pluća. Međutim, lekari su uskoro shvatili da je to AIDS. Pretpostavlja se da se virusom HIV zarazila putem igle kojom je ubrizgavala heroin. Kako se situacija pogoršala, njena majka nije dopuštala posete i boravila je u njenoj blizini sve do Đijine smrti 18. novembra 1986. godine. Niko nije znao za Đijinu smrt pa se niko nije pojavio na sahrani. Tek nakon nekoliko neelja bila je vest koja je izazvala šok kad je izišla u javnost, prenosi B92.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike