Da li i vi kupujete kao Vilma Kremenko?

Da li vam se ikada desilo da uđete u dragstor da bi samo kupili sjaj za usne, a da izađete sa tonom grickalica i magazina u kesama?

Ako vam je taj scenario poznat, možda su u vama izraženije osobine vaših predaka.

Britanski list, London Daily Mail, objavio je nedavno rezultate jednog istraživanja u kome je ispitivana povezanost između šopinga, modernog čoveka i njegovih prastarih predaka. Ako niste znali, sam čin šopinga još uvek vuče svoje korene iz davne prošlosti. Kupujete previše? Možda je kod vas jednostavno jače izražena osobina zahvaljujući kojoj se lakše „hvatate“ za svetlucave predmete i kupujete veoma impulsivno. Praćenjem šopingoholičara je utvrđeno da oni svoj šoping obično počinju sa policama koje se nalaze na levoj strani prodavnice. Zbog čega? I za to možemo da zahvalimo našim precima iz kamenog doba. Tada je ljudima bilo jako važno da njihova dominantna strana tj. desna, ostane slobodna da bi mogli da se brane od opasnosti.

Isto istraživanje je pokazalo da potrošači po izlasku iz prodavnice završe sa šest puta više stvari nego što su početno nameravali da kupe. To je zbog toga što prodavci znaju kako da rasporede robu i da namame kupce. Slatkiši se uvek nalaze na početku radnje ili blizu ulaza. Time se ohrabruje impulsivno kupovanje, dok se proizvodi po koje vas je porodica poslala npr. mleko i hleb, nalaze u zadnjem delu prodavnice. To će vas naterati da prođete kroz glavni deo objekta i da napunite korpe stvarima koje vam nisu potrebne ali iznenada imate osećaj da „morate da ih imate“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.