U trendu

Kofein i antibiotici

Hladno vreme je uobičajena sezona gripa, ali i raznoraznih bakterijskih infekcija, zbog oslabljenog imuniteta. Kad dođe do bakterijske infekcije, tu, zna se, slede antibiotici (poželjno je oni koje vam prepiše lekar, a ne oni koji su prošlog puta tako lepo pomogli nečijem rođaku). Ono na šta se lekari ne sete uvek da vas upozore jeste to da kofein može negativno da utiče na dejstvo nekih antibiotika, to jest, da im oslabi dejstvo.

Da budemo precizniji, radi se o antibioticima kojima se leči cistitis (infekcija mokraćnih puteva – gotovo da i nema žene koja se bar jednom nije patila s tim, a hladno vreme je dušu dalo da „ukačite“ baš takvu infekciju). Što se kofeina tiče, nije bitno u kom ga obliku konsumirate – bilo da se radi o kafi, čaju, napicima na bazi koka-kole, kakaou, čokoladi, imaće nepovoljan uticaj na antibiotik, to jest duže ćete se patiti sa ovom krajnje neprijatnom infekcijom. A infekcija mokraćnih puteva se ionako leči „sto godina“ – uglavnom bar mesec dana.

Ipak, glavu gore! Na vašu sreću, to ne znači da, osim što se toliko dugo patite sa infekcijom, morate i da se podjednako dugo odreknete zadovoljstva uživanja u čokoladi, niti znači da ne smete da se razbudite kafom ili čajem, ili da uživate u partiji tračarenja sa prijateljicom uz obaveznu kafu. Možete slobodno uživati i u koka-koli (mada bi, iz drugih zdravstvenih razloga, bilo dobro da je izbacite iz upotrebe), kao i u šolji toplog kakaoa. Sve što treba da uradite jeste da pazite kad ih uzimate.

Naime, kofein će omesti dejstvo antibiotika ukoliko i kofein i antibiotik uzmete istovremeno. Međutim, ako u svom omiljenom obliku kofeina uživate sat-dva pre uzimanja antibiotika, ili sat-dva nakon što ste uzele antibiotik, ne bi trebalo da bude negativnih posledica. Nije tako strašno, zar ne? Samo zahteva malo pažnje i organizacije.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike