Komplimenti onima koji loše izgledaju

Premda na kompliment nije obavezno uzvratiti komplimentom, jeste pristojno osobi koja vam je kompliment uputila reći nešto lepo. A ima onih koji ništa lepo ne umeju da smisle – sebe smatraju fenomenalnim u nečemu, a za druge misle da su ispod njih i da nikakvu pohvalu ne zaslužuju.
Recimo, njoj često upute kompliment da dobro izgleda. Ona je ponosna na to, i smatra da je kompliment i te kako zaslužila. U školskim danima je niko nije primećivao, ali je kasnije počela da se neguje, da se doteruje, da vežba, i rad na sopstvenom izgledu se isplatio, zaista lepo izgleda. Kad dobije kompliment, ona se zahvali na ljubaznosti – i ne može da smisli ništa drugo lepo što bi rekla, jer osobe koje joj daju kompliment ne izgledaju toliko dobro kao ona, jasno je da se ne neguju toliko ili se ne neguju uopšte. I kako onda da im uputi kompliment, a da ne laže? A ako nema lepu reč, plaši se da bi mogla da deluje arogantno, što joj se ne uklapa u pozitivnu sliku o sebi.
Izgled je bio samo primer; moguće je dobiti kompliment za inteligenciju, neku sposobnost, bilo šta, i smatrati da ste bolji od osobe koja je uputila kompliment i biti u nedoumici kako vi nju da pohvalite. A greška je misliti da nije moguće dati nikakav kompliment izuzev: "To je baš ljubazno od vas". Svako ima neke dobre strane, svako je u nečemu dobar. Neko dobro izgleda, neko drugi je snalažljiv, neko je inteligentan, a moguće je pohvaliti i neki detalj, kosu, lepu bluzu, peticu deteta u školi… Da i ne spominjemo da je moguće pružiti diskretnu sugestiju kako da se neko u nečemu popravi – ako vam nešto dobro ide, možete tome podučiti i druge. Uvek je moguće naći lepu reč i nekog pohvaliti – ako to zaista želite da učinite. Arogantno je i uobraženo smatrati sebe po svemu boljim od drugih, toliko boljim da ne umete ni lepu reč za tu osobu da nađete.
Nije teško uputiti kompliment, pohvaliti nekog, ako vam je do toga stalo. A ljubaznim osobama koje vole da se ljudi oko njih dobro osećaju jeste stalo do toga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.