najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Migrena ili glavobolja?

Patite od jakih glavobolja. "Puca" vam glava, i to već duže vreme. Bolovi su u predelu sinusa i jagodica. Pretpostavljate da vam je pao imunitet i da vam je ta glavobolja od sinusa; već duže vremena koristite velike količine jakih lekova protiv bolova jer bez njih, jednostavno, uopšte ne možete da funkcionišete.
Ukoliko se prepoznajete u ovoj priči, moguće je da vaša glavobolja uopšte ne potiče od sinusne infekcije, već da se radi o migreni. Novija istraživanja pokazuju da su ljudi skloni da pobrkaju migrenu sa glavoboljom koja potiče od infekcije sinusa, te da tu glavobolju leče velikim količinama lekova protiv bolova – bezuspešno. To dovodi do toga da mnogi godinama pate od migrene a da to i ne znaju, kao i da je prosečno vreme za dijagnostifikovanje migrene 25 godina (da, dobro ste pročitale – 25 godina!).
Kako prepoznati razliku? Zapravo, i nije tako teško. Glavobolja koja je posledica infekcije sinusa praćena je povišenom temperaturom, oštećenim limfnim čvorovima i pojačanom sluzi iz nosa. Ukoliko imate glavobolju u predelu sinusa i jagodica, a nemate nijedan od preostalih navedenih simptoma, najverovatnije se radi o migreni.
U redu, migrena je – nije sinusna glavobolja. Nije šija nego vrat, rekao bi neko, vas glava i dalje jezivo boli, šta bi trebalo da učinite povodom toga? Najbolje je da se obratite neurologu; migrena je u njihovoj "nadležnosti" i, nakon ispitivanja i potvrđivanja da se zaista radi o migreni, neurolog će vam propisati i odgovarajuću terapiju.
Dobro je to što je migrena, u velikom broju slučajeva, izlečiva, ili je makar moguće ublažiti simptome. Samo je, za početak, neophodno da se zna da se radi o migreni, kako se ne biste bespotrebno kljukale lekovima koji vam na duže staze ne mogu pomoći – a koji vam mogu, ako ih previše konsumirate, teško oštetiti želudac i jetru.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike