Misli za lep san

Nekada je uveče (ili kad već ležete) zaista teško zaspati. Umorne ste od obaveza, ali opet, san vam ne dolazi na oči, jer sve vreme brinete. Razmišljate o obavezama koje imate sledećeg dana, već planirate kojim ćete redosledom šta da obavite, brinete zbog ovoga ili onoga što bi moglo da iskrsne, niste sigurne kako nešto da obavite (znate da nećete ni moći da budete sigurne dok ne dođe vreme da to uradite, ali svejedno razmišljate i brinete unapred)… Od silnih briga, nikako da zaspite. Da, čule ste za savet da ne razmišljate o zabrinjavajućim stvarima pre spavanja, ali kako ne razmišljati o nečemu što vas brine? Sledećeg dana probudite se poluispavane i emotivno već iscrpljene, a dan je tek počeo…

Ne mora da bude ovako. Ima nekih stresnih perioda kada je uveče zaista nemoguće zaspati (stres tipa vama veoma bliska osoba je u bolnici, i to zbog nečeg ozbiljnog, ne zbog rutinske operacije), ali takvi periodi nisu stalno. Najčešće se ipak radi o svakodnevnim brigama, a njima ne bi trebalo da dopustite da vam ukradu san. Nema ni smisla – teško da ćete tako umorne smisliti neko fenomenalno rešenje ili uopšte rešiti bilo šta, samo ćete se još više potpuno nepotrebno iscrpsti. Samo, šta učiniti da bi vam misli pred spavanje postale lepše?

Pokušajte ovako: pre nego što zaspite, zapitajte se koji vam je bio najbolji deo tog dana i na koji način ste prevazišli najteži deo tog dana. Mislite i šta vas sve lepo čeka sledećeg dana i kako planirate da nagradite sebe za male pobede u toku sledećeg dana.

Dok odgovarate sebi na ova pitanja, postaćete svesni da su vam se zaista lepe stvari dešavale u toku dana, da ste bar neke probleme uspešno rešile, da vas i sutra čekaju lepe stvari i nagrade za postignute uspehe. Da, naravno, bilo je i loših stvari, i biće i sutra ne baš najprijatnijih stvari. Ipak, zašto o njima razmišljati pred spavanje kad time ništa ne postižete – a podsećanjem sebe na dobre stvari i na uspehe jačate sebe, obezbeđujete sebi lep san i povećavate šansu da vam i sutrašnji dan bude uspešan?

Prijatne misli i prijatno spavanje!

Ostavite komentar